Beňovského glóbusy skončili v správnych rukách

  • Spravodajstvo
  • 25. septembra 2017, 10:40
  • Autor:Gabo Kopúnek

Vo Vrbovom si pripomenuli okrúhle výročia veľkolepo. Udeľovali pamätné medaily i Beňovského glóbusy osobnostiam mesta, regiónu i predstaviteľom družobných miest. Slávnosť ukončili koncertom v podaní slovenských hviezd s domácimi koreňmi.

Pri príležitosti 580. výročia udelenia mestských privilégií Vrbovému kráľom Žigmundom Luxemburským a 50. výročia opätovného vyhlásenia Vrbového za mesto sa v piatok 22. septembra v Dome kultúry vo Vrbovom uskutočnilo slávnostné zasadnutie mestského zastupiteľstva. Na programe malo jediný dôležitý bod, oceniť prácu tých, ktorí sa pričinili o prinavrátenie štatútu mesta obci Vrbové.
 


Vo Vrbovom si túto poctu vážia a každých desať rokov si ju pripomínajú vytvorením originálnej pamätnej medaily. Len v roku 2007 urobili výnimku, keď spojili úsilie so štátom a spoločne vydali pamätnú medailu o rok skôr pri okrúhlom výročí narodenia najznámejšieho rodáka Mórica Beňovského. Aj nová Pamätná medaila mesta Vrbové odovzdávaná na tomto podujatí niesla celoštátny punc. Okrem výročia mesta pripomína aj okrúhle výročie vzniku Slovenskej republiky.

Pamätnú medailu mesta si prevzal aj Jozef Mackovjak, v rokoch 1967 až 1983 prvý riaditeľ Závodného klubu ROH vo Vrbovom.

K päťdesiatinám mesta získali medailu in memoriam Ján Hrnčiar, ktorý pôsobil v meste ako posledný predseda miestneho národného výboru a prvý predseda mestského národného výboru. O povýšenie obce na mesto sa pred polstoročím pričinil aj vtedajší poslanec Okresného národného výboru v Trnave Michal Švaro, ktorému bola medaila udelená tiež in memoriam.
Zo žijúcich ocenených si pre vysoký vek medailu neprišiel prevziať historik Jozef Šimončič, a tak „starú gardu“ priamo na javisku zastupoval Jozef Mackovjak, v rokoch 1967 až 1983 prvý riaditeľ Závodného klubu ROH vo Vrbovom, dnes kultúrneho domu. Tento stánok je rovnako starý ako mesto, pretože ho Vrbové dostalo ako novostavbu do daru pri povýšení na mesto. Spolu s ním aj prvý výškový činžiak. Avšak najväčší vplyv na toto rozhodnutie štátnych úradov mal prosperujúci podnik národného významu Trikota Vrbové.
Župan Tibor Mikuš udelil primátorke Vrbového Eme Maggiovej Pamätnú medailu predsedu TTSK.

Okrem „otcov zakladateľov“ si Vrbovčania pamätnými medailami uctili aj tých, ktorí mestu pomáhajú v rozvoji. Okrem predsedu Trnavského samosprávneho kraja Tibora Mikuša si medailu prevzal starosta českého mesta Vítkov Pavel Smolka, primátor Spišského Podhradia Michal Kapusta a starosta nemeckého mesta Allstedt Jürgen Richter. Toto partnerské mesto sme na záver uviedli zámerne, pretože s Vrbovým spolupracuje už 40 rokov, čo má primátorke Eme Maggiovej pripomínať aj darovaná zarámovaná listina.
Po prestávke slávnosť pokračovala udeľovaním Beňovského glóbusov 2017. Laureátmi tretieho ročníka boli aj manželia Marie-Hélène Kam Hyo a Bernd Zschocke z mesta Antalaha na Madagaskare, ležiacom v blízkosti miest, ku ktorým sa viažu osudy Mórica Beňovského. Nezištne pomáhali nielen slovenským expedíciám, ktoré od roku 1996 prichádzajú na ostrov hľadať Beňovského stopy, ale aj pri postavení dôstojného pomníka Mórica Beňovského v Antalahe. Ten navrhol a financoval Stanislav Machovčák, jeden z trojice prvých laureátov Beňovského glóbusu. Monument stojí na pozemku pri nábreží a nesie meno Námestie Mórica Beňovského. Pozemok pre tieto účely poskytla Berndova manželka Marie-Hélène, no ovácie si od Vrbovčanov vyslúžila najmä za svoju dobrovoľnícku činnosť v prospech najchudobnejších a za filantropiu.
Ocenení manželia z Madagaskaru.

Ďalšími laureátmi tretieho ročníka boli domáci historici a bádatelia Ľubomír Bosák a Patrik Kýška, ktorí sa spolu zaslúžili o popularizáciu osobnosti Mórica Beňovského doma i v zahraničí. Uverejnili rad štúdií a publikácií, najnovšie je to kniha To je náš Beňovský (2016). Iniciovali a do tlače pripravili aj prvé kompletné vydanie Beňovského Pamätí a ciest v slovenčine, základného dokumentu o tomto vrbovskom rodákovi.
Beňovského glóbus 2017 si z rúk primátorky prevzal aj neúnavný propagátor Beňovského Ľubomír Bosák.

Tretím laureátom bol historik Patrik Kýška.

Dôstojnou bodkou za slávnostným podujatím, ktoré pokračovalo ešte do noci aj v priestoroch Beňovského kúrie, bol koncert štyroch kontrabasistov tvoriacich zoskupenie Bass Band a sólistov opery SND Martina Babjaka a vrbovských rodákov Janky Juríčkovej a Mareka Tokoša. Do tretice sa na pódiu ako Vrbovčan predstavil jeden z kontrabasistov – Ján Prievozník. V podaní umelcov zazneli nielen známe operné árie či skladby hudobných velikánov, Martin Babjak sa dokonca predstavil aj ako hráč na kontrabas, takže sa bolo naozaj na čo dívať.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava