Aj farmárom zo Šterús svitá na lepšie časy

  • Spravodajstvo
  • 26. septembra 2017, 12:06
  • Autor:Viera Dusíková

Veľkou slávou – strihaním pásky novovybudovaného moderného kravína pre teľné kravičky, ktoré čakajú na otelenie, sa v priestoroch Poľnohospodárskeho výrobného a obchodného družstva (PVOD) Kočín Šterusy vo štvrtok 21. septembra začala reprezentačná prehliadka krásy kráv plemena holstein. Hodnotili tu 51 kusov mladších aj starších dojníc červenostrakatého aj čiernostrakatého variantu tohto plemena.

Záverečné resumé vyriekol skúsený medzinárodný rozhodca Ladislav Vondrášek. Tohtoročnou šampiónkou  7. chovateľského dňa sa stala dojnica z chovu spoločnosti MVL AGRO Malé Chlievany. Titul vicemajsterka získala dojnica z Majcichova. Majcichovskí chovatelia si odniesli aj titul za kravu s najlepším vemenom.


Domáci chovatelia si odniesli tri významné ocenenia. Za mladú dojnicu – prvoteľku červenej farby získali bronz. Medzi strakatými čiernymi dojnicami, ktoré prešli dvoma a viac laktáciami, získali zlato a striebro. Z nášho regiónu bodovali aj družstevníci z Čachtíc. Ich chovateľské úspechy holsteinských dojníc v druhej a vyššej laktácii korunovala druhou priečkou čiernostrakatá krásavica s peknou stavbou tela i vemenom.
Počas slávnostného ceremoniálu sa vedenie Slovenskej holsteinskej asociácie (SDHA) na verejnosti rozlúčilo s výkonným riaditeľom Ivanom Hricom aj jeho zástupcom, predsedom kočínsko-šteruského družstva Jozefom Puvákom starším. Za prácu im poďakoval prezident SHA Vladimír Chovan.
((Image:1:left))
Na margo nového luxusného kravína s odvetrávaním aj automatickými linkami na umývanie dobytka predseda PD Kočín Šterusy J. Puvák st. povedal: „Som rád, že sa nám podarilo za 161 dní postaviť kravín pre 160 kusov dobytka v Šterusoch. Vyšiel nás na viac ako osemstotisíc eur. Je to pomerne veľká stavba s rozmermi 36 x 70 metrov, v ktorej budú ustajnené kravičky čakajúce na otelenie. Bude tiež využitý na produkciu mlieka. Kravín je prispôsobený tak, aby spĺňal všetky potrebné parametre. Verím, že nebude veľmi zapáchať – najmä v obci. Pretože tam, kde sa chovajú kravy, musí byť aj trochu smradu.“

V kategórii červené kravičky prvoteľky získali prvenstvo chovatelia z PD Dolná Krupá, víťazná kravička mala štartovné číslo 5.

Ako predseda Puvák poznamenal, mlieko z tohto družstva už roky putuje do talianskeho Neapola, kde z neho južania robia mozerellu aj iné výrobky. „Máme dlhodobé kontrakty a túto spoluprácu si momentále pochvaľujeme,“ skonštatoval. Na tomto družstve majú priemernú dennú produkciu mlieka na jednu dojnicu tridsať litrov. „Našou rekordérkou je kravička, ktorá nadojila sedemdesiat litov mlieka denne, rekord v Slovenskej republike drží dojnica so 118 litrami mlieka,“ dodal J. Puvák.
Ako sme sa dozvedeli, drvivá väčšina holsteinskeho plemena má čierne zafarbenie, červených kráv je menej, len asi tri percentá populácie. Práve kočínske družstvo sa vyznačuje veľmi dobrými hospodárskymi výsledkami, hoci s odbytom je to na Slovensku ťažšie. Spracovateľmi sú zväčša zahraniční investori a tí majú svojich dodávateľov.
Predseda Jozef Puvák si mliekom pripíja na lepšie časy chovateľov.

Slovensko, ktoré malo v minulom roku v rámci Európskej únie najnižšiu spotrebu mlieka, len 160 kilogramov na obyvateľa, je pre podnik, akým je PVOD Kočín Šterusy so stovkami dojníc, problematickou krajinou odbytu. No pretože druhá svetová mliečna kríza je sčasti zažehnaná, opäť svitá na lepšie časy farmárom s hovädzím dobytkom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav