POZNÁMKA: Psie záchody všade

  • Nezaradené
  • 25. apríla 2018, 07:35
  • Autor:am

Trochu preexponovane by sa dalo povedať, že žijeme v dobe, keď má každý človek práva, no nikto nemá povinnosti a hranice. Vidíme to denne v uliciach, v obchodoch, spoza volantov, dokonca na detských ihriskách či pri venčení štvornohých miláčikov.

Do redakcie sme dostali podnet o venčení psov na Kolonádovom moste. Napriek tomu, že všetky dvere tejto kultúrnej pamiatky Služby mesta Piešťany natierali pred rokom novým náterom, majiteľom chlpáčov to nebráni nechať svojich miláčikov zodvihnúť nohu a označkovať každučký roh na moste. A nejde len o dvere, ale aj o zábradlie či steny. Občas sa tu dokonca objaví i psia „kôpka“. Taká, akých sú v trávnikoch zabudnuté stovky.
Nie, nejde o žiadny atak na psov. Najlepší priatelia človeka sú predsa úžasnými stvoreniami, ktoré vedia spríjemniť chvíle, postrážiť domy, dotvoriť šťastné domovy. Niektoré z nich majú i to šťastie, že ich „páničkovia“ po nich nevábne „kôpky“ zbierajú, držia ich počas venčenia v bezpečí na vôdzke, doprajú im slobodný pohyb v niektorom z areálov pre voľný pohyb psov a zahŕňajú ich láskou.
Iné to šťastie nemajú, pretože ich majitelia zásadne nemyslia na nikoho iného okrem seba. Neprekáža im, že do exkrementu v tráve stupí dieťa či starenka hľadajúca štvorlístky. Nevadí im, že ich pes ohrozuje bežcov, cyklistov, obťažuje iných psov, ohrozuje partie a rodiny a neuposlúchne žiadny ich povel. Ba nevadí im ani to, že ich pes znečisťuje kultúrnu pamiatku, ktorú denne navštívia desiatky turistov i domácich.
Áno, máme väčšie problémy a takéto a im podobné záležitosti sú len zanedbateľnou kvapkou v mori. Lenže práve to more kvapky tvoria. Tak ako i v iných prípadoch by stačila troška tolerancie. Skutočne by stačilo, keby pán alebo „panička“ nevyhodili vrecko z rožkov a exkrement zahodili do koša, keby kúpili vôdzku za päť eur a svojho štvornohého chlpáča mali pod kontrolou.
Stačilo by, keby majiteľ svojho psa popohnal, aby ten zdvihol packu až na trávniku za mostom a neničil prácu a následné dojmy iných. Veď predsa ten náš Kolonádový nie je dlhý ako Golden Gate Bridge v San Franciscu. A nejde pritom o žiadnu veľkú vedu a osobné obmedzenia. Len svet by bol azda o čosi krajší, keby sa každý aspoň trošku zamyslel nad následkami svojich konaní. Aj tých naoko zanedbateľných.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela