POZNÁMKA: Deň boja za slobodu a demokraciu majú ľudia na…

  • Nezaradené
  • 22. novembra 2017, 05:55
  • Autor:Viera Dusíková

Pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu sa na Námestí slobody v Piešťanoch zišla vo štvrtok 16. novembra len hŕstka ľudí. Pripomenula si nielen odkaz Nežnej revolúcie či Medzinárodný deň študentstva, ale sa tiež zamyslela nad tým, či je Slovákom lepšie po revolúcii ako pred ňou.

Slávnosť spestrili vystúpením žiačky súkromnej základnej umeleckej školy, ktoré spievali v sprievode svojich učiteliek Ivety Danielovej a Ivany Rohárovej. Potom sa riedkemu publiku, v ktorom nechýbali aj piešťanskí poslanci, prihovoril viceprimátor Martin Valo. Práve on bol jednou z osobností, ktoré v novembri 1989 stáli na tom istom námestí počas generálneho štrajku. Čítal tisíckam nadšených ľudí generálnu výzvu, ktorá znamenala začiatok demokracie.
Hárky sa vtedy plnili podpismi ľudí z Tesly, Chirany, kúpeľov, Rozvoja, Kovovýroby, Drevovýroby, Komunálnych služieb aj iných podnikov či škôl. Mnohé podniky neskôr zanikli, iné vznikli, no v porovnaní s tým, čo Piešťany mali a čo môžu poskytnúť dnes, možno iba konštatovať, že štvrtkové prázdne Námestie slobody ukázalo postoj ich obyvateľov k demokracii ako takej.
A možno slabá účasť je len odrazom toho, ako po novembri 1989 so zanikajúcim režimom krachoval slovenský priemysel, poľnohospodárske podniky, družstvá… Sľubované „druhé Švajčiarsko“ sa prevtelilo do nefungujúceho zdravotníctva, školstva či sociálnych služieb, ktoré trpia na nedostatok financií a poddimenzovanie platov svojich zamestnancov.
Oslavy výročia Novembra ´89 ukázali, že ľuďom sa tu nežije zle, ale ani dobre. Veď sme naučení uťahovať si opasky. A iní si uťahujú z nás, akí sme…
Tých pár odhodlancov sa v závere spomienkového podujatia pobralo k pamätnej tabuli s vyobrazením zaťatej päste držiacej ostnaté drôty a textom: „Slobodu dosiahneme hľadaním pravdy.“ Na budovu ČSOB banky ju v roku 2013 inštalovalo občianske združenie Pro Civitate.
Účastníci slávnosti pod ňu zavesili venček a zapálili sviečky. Ten venček však akoby symbolizoval, že odkaz Novembra ´89 majú mnohí Piešťanci na… (klinci).

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek