Ochranári prosia o pomoc

  • Nezaradené
  • 3. mája 2018, 09:38
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Počas Vianoc 2017 otriasol verejnosťou prípad nálezu mladej samice orla kráľovského Zuzany, ktorá v tom istom roku dostala na Slovensku vysielačku v rámci projektu LIFE PannonEagle. Vyšetrenie potvrdilo otravu zakázanou nebezpečnou látkou v jej tele.

Zuzanu dohľadali podľa signálu odborníci z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku. Vtedy ešte netušili, že rok 2018 im prinesie ďalšiu tvrdú skúšku. Aj vďaka pomoci verejnosti, iba za niečo viac ako mesiac – od začiatku marca do polovice apríla, bolo odhalených neuveriteľných šesť prípadov a úhyn 59 chránených druhov v celkovej spoločenskej hodnote 92 540 eur. V krajine sa objavili jedovaté návnady, nebezpečné aj pre človeka či domáce zvieratá.
Doposiaľ posledný prípad dokumentovali takmer tri týždne v katastri obce Tvrdošovce zástupcovia Štátnej ochrany prírody SR a tím projektu LIFE PannonEagle z Ochrany dravcov na Slovensku v spolupráci s políciou a veterinármi.
Štatistika obetí je desivá: minimálne 16 myšiakov lesných, šesť kaní močiarnych, dva krkavce. Uhynul aj pes a líšky, na mieste boli nájdené otrávené návnady. I keď na výsledky analýz sa ešte čaká, podľa okolností je viac ako pravdepodobné, že ide o ďalší tohtoročný prípad úmyselného trestného činu.
„Prípad bol zaznamenaný v poľovnom revíri Jánošíkovo II, ktorého užívateľom je podľa informácií Národného lesníckeho centra Poľovnícka spoločnosť Kojatín so sídlom v Galante,“ povedala Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.
Šokujúcou správou bol aj nález maďarskej orlice Petényi, kde vyšetrenie preukázalo otravu jedom. Rovnaká bola dokázaná príčina úhynu šiestich orliakov morských pri obci Neded. Ide o druh na Slovensku naozaj vzácny – v roku 2017 hniezdilo v celej krajine len 21 párov orliaka.
„Okamžite sme zverejnili výzvu, aby nám ľudia oznámili čokoľvek podozrivé a pomohli odhaliť páchateľa. Žiaľ, dozvedeli sme sa iba o ďalších prípadoch. Na čestného človeka, ktorý poskytne dôkazy, stále čakáme. Aj preto sme spustili iniciatívu Všetci za dravce. Tiež je pre nás dôležité, aby sa aj verejnosť podpisom vyjadrila za zachovanie dravcov ako súčasti slovenskej prírody,“ informuje Deutschová.
Pre zastavenie zabíjania chránených dravcov sú nevyhnutné zásadné zmeny, okrem iného posilnenie kapacít polície aj Štátnej ochrany prírody, tiež treba prijať okamžité opatrenia proti beztrestnosti a nulovej zodpovednosti páchateľov.

Otrávená maďarská orlica Petényi bola vybavená satelitným monitorovacím zariadením.

„Je neprípustné, aby sa chránené druhy trávili hromadne ako potkany len preto, že ľudia, ktorí vykladajú otrávené návnady a porušujú zákon, neovládajú učivo biológie základnej školy. Ich tvrdenia, že dravce sú zodpovedné za nízky stav zajacov či bažantov, sú v rozpore s vedeckými poznatkami. Naozaj necháme týchto ľudí zabíjať takzvanú škodnú zver a robiť z našej krajiny sterilnú pustatinu bez života?“ uzatvára Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku.
Posledné prípady otráv nevypovedajú o tom, že sa v tomto období začalo s otravami živočíchov viac, ale ukázali nám, aký obrovský rozmer má tento problém na Slovensku.
Enormný počet obetí otravy živočíchov poukazuje na to, že na Slovensku máme poddimenzované kapacity pre prevenciu, ako aj odhaľovanie a vyšetrovanie prípadov tzv. vtáčej kriminality, a to v radoch Policajného zboru aj v Štátnej ochrane prírody SR.
Už čoskoro bude k dispozícii mobilná aplikácia, pomocou ktorej môže aj verejnosť nahlasovať nálezy uhynutých jedincov alebo otrávených návnad. Za účelom zefektívnenia úsilia všetkých zainteresovaných subjektov v boji proti vtáčej kriminalite sa pripravuje metodika pre odhaľovanie a vyšetrovanie trestnej činnosti spočívajúcej v používaní otrávených návnad proti chráneným živočíchom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav