Komentár: Poslancov za SpP prebral až vlastný gól

  • Nezaradené
  • 23. mája 2018, 01:13
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Vyše dvojmiliónový úver, ktorý zostavením mestského rozpočtu pre rok 2018 naplánovali najmä poslanci z klubu Spoločne pre Piešťany z iniciatívy jeho člena Juraja Brnu, na minulotýždňovom zastupiteľstve takmer neschválili. Poslanec Martin Cifra to označil za gól do ich vlastnej brány.

Potreba úveru na mestské investičné akcie vyplýva zo schváleného rozpočtu na rok 2018, z ktorého zostavenia sa verejne chválilo aj politické zoskupenie Spoločne pre Piešťany (SpP) pod vedením Tomáša Hudcoviča a následne na decembrovej schôdzi takto zostavený rozpočet bez výhrad podporilo svojimi hlasmi.
Na prekvapenie všetkých však pri minulotýždňovom prejednávaní úveru vystúpil Juraj Brna s výhradami. „Úver na desať rokov na koncepčné veci si viem predstaviť, ale na takéto drobnosti si to predstaviť neviem. Ja ten úver svojím hlasom nepodporím,“ povedal v rámci rozpravy. Voči tomu sa však výrazne ohradil primátor Miloš Tamajka. „Ty vlastne nepodporíš schválený rozpočet,“ adresoval výčitku J. Brnovi.
V diskusii pokračoval Martin Cifra (NEKA). „Dali ste si vlastný gól. Robiť teraz po tri a pol roku, čo sme v zastupiteľstve, úvahy o tom, že sa tie veci mali robiť z mestského rozpočtu, je vizitkou toho, ako toto mestské zastupiteľstvo rozpočet za tú dobu zostavovalo,“ vysvetlil klubu SpP.
Poďme si teda zhrnúť, čo mal Cifra svojím konštatovaním o vlastnom góle pre SpP na mysli. Po nástupe nového zastupiteľstva na konci roka 2014 „zdedili“ poslanci a nové vedenie mesta rozpočet zostavený končiacim primátorom Remom Cicuttom.
Na svojom prvom pracovnom stretnutí v januári 2015 z iniciatívy poslanca Hudcoviča, vtedy s podporou jedenástich hlasov jeho klubu, rozpočet razantne upravili a po uzavretí účtovného roka bol výrazne prebytkový. Nie však preto, že by bolo hospodárenie mesta efektívne a úsporné. Veľké prebytky vznikli, nakoľko sa v roku 2015 nerealizovala žiadna rozpočtom naplánovaná investičná akcia.
Prvý rozpočet zostavovaný novým vedením radnice pre rok 2016 trpel doslova obrovskými „pôrodnými“ bolesťami, a to v dôsledku toho, že v septembri 2015 si Tamajka vyhádzal kľúčový personál z finančného oddelenia a na radnici zrazu nebolo ekonóma, ktorý by to dokázal.
V decembri 2015 sa tak na stole poslancov ocitol doslova rozpočtový paškvil, ktorí ho neschválili. Tamajka to však vzal do rúk správne diplomaticky a ponúkol dovtedy svojmu tvrdému politickému oponentovi Hudcovičovi post viceprimátora. Následne na februárovej schôdzi po Hudcovičovom prijatí funkcie bol rozpočet s osemdesiatimi pozmeňovacími návrhmi a s podporou najmä politického zoskupenia SpP schválený.
Na základe pozmeňovacích návrhov zapracovaných do rozpočtu priamo počas zastupiteľstva síce ani nebolo poriadne jasné, čo to vlastne poslanci schválili, ale rozpočet bol na svete a Piešťany nemuseli ísť v roku 2016 do rozpočtového provizória.
Rozpočet na rok 2017 však už bol pod plnou taktovkou politického zoskupenia SpP, to si na svojich neverejných stretnutiach do neho zapracovalo položky podľa vlastných predstáv. V podstate nikomu do toho ani nenechali strkať nos. Rovnako tak bol zostavovaný a schválený aj rozpočet na rok 2018 v závere minulého roka.
Poznámka Cifru o vlastnom góle, keď v rámci zostavovania rozpočtu na rok 2018 naplánuje SpP investičné akcie z úveru a následne má ich člen Brna výhrady k jeho schválení, je tak viac ako na mieste.
Rovnako je však podivná i Brnova úvaha o tom, že tieto investície mali ísť z bežného mestského rozpočtu bez brania úveru, keď v podstate i on je priamo zodpovedný za to, akým spôsobom sa rozpočet v Piešťanoch od roku 2015 zostavoval.
Zrejme však to, čo Cifra povedal, padlo na úrodnú pôdu a z SpP už nik viac nemal výhrady k úveru a poslanci väčšinou svojich hlasov dvojmiliónový úver na krytie investičných akcií schválili.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín