KOMENTÁR: Máme odpoveď, kto zadarmo spasí letisko

  • Nezaradené
  • 23. novembra 2017, 08:34
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Predvolebná hystéria opadla a zanedlho sa novozvolený župan Jozef Viskupič formálne ujme svojej funkcie. A tak môže konečne začať napĺňať predvolebné sľuby. V piešťanskom regióne je to v prvom rade záchrana letiska na okraji kúpeľného mesta.

Nového župana očakáva aj kreovanie nových členov riadiacich orgánov letiskovej akciovky. Ujde sa v nich miesto Tomášovi Hudcovičovi (SpP) či členom mestskej komisie pre leteckú dopravu poslanca Petra Veverku (SpP)?
Téma letisková bola zrejme tá najzásadnejšia, ktorou kandidát na župana mobilizoval v Piešťanoch svoj elektorát. No letiskovú „muziku“ tvrdili v rámci Viskupičovej kampane pred župnými voľbami i poslanci piešťanského mestského zastupiteľstva najmä z poslaneckého klubu Spoločne pre Piešťany pod vedením ich lídra T. Hudcoviča.
Prišiel však čas predvolebné reči vystriedať činmi, lebo ak Viskupičom prisľúbený obchvat Senice a ďalší most v Hlohovci má relatívne dosť času na realizáciu, tak piešťanské letisko je tesne pred kolapsom a času nazvyš niet.
Poďme si preto pripomenúť, s čím v predvolebnej kampani pri téme letiska zvolený župan Viskupič a jeho podporovateľ, mestský poslanec Hudcovič, najviac operovali.
„Nehorázne vysoké odmeny členov riadiacich orgánov letiskovej spoločnosti treba zrušiť,“ tvrdili obaja spoločne.
Vysvetlím preto, ako to s tými odmenami pre spomínané vedenie letiskovej spoločnosti v skutočnosti bolo. Predseda predstavenstva Tibor Mikuš mal nárok na 500 eur mesačne, avšak po celú dobu vo funkcii ju ako predseda TTSK zo zákona nemohol poberať. Každý z dvoch členov predstavenstva mal nárok na 332 eur mesačne, avšak po celú dobu, čo bol Mikuš predsedom predstavenstva, si ani jeden z dvojice členov tohto orgánu nenárokoval odmenu vyplatiť.
Ďalší riadiaci orgán letiskovej spoločnosti je trojčlenná dozorná rada. Predseda mal nárok na 100 eur mesačne a jej dvaja členovia na 66 eur. A platí tu to, čo pri správnej rade. Ani jeden z nich si doposiaľ, až na jednu výnimku, nárok na svoju odmenu neuplatnil. Tá jediná výnimka bola v osobe Stanislava Brečku, ktorý v dozornej rade na návrh primátora Miloša Tamajku niekoľko mesiacov zastupoval mesto Piešťany a po svojom odchode z rady si uplatnil nárok na túto odmenu.

Tomáša Hudcoviča odporúčame za riaditeľa letiska.

Spomedzi členov dozornej rady Hudcovičovi a jeho kolegom z poslaneckého klubu SpP, ako sa hovorí, oči klal najmä jej dlhoročný predseda Remo Cicutto. Ako to bolo s jeho odmenami? Zo zákona nemal Cicutto do konca roka 2014 ako primátor nárok na žiadnu odmenu. Od roku 2015, keď už primátorom nebol, si ju vyplatiť nenárokoval a na poslednom predstavenstve pod vedením Mikuša si pozdĺžnosť letiska voči sebe ani nenechal potvrdiť. To znamená, že nové vedenie letiskovej spoločnosti mu peniaze nemusí nikdy vyplatiť.
Ale nakoľko tieto uvedené finančné pohľadávky sa stali jednou z hysterických predvolebných tém Hudcoviča i Viskupiča, očakávam, že hneď na prvom valnom zhromaždení letiskovej spoločnosti navrhne nový župan zmenu stanov tejto akciovky, aby členovia novej správnej i dozornej rady nedostávali za svoju prácu žiadnu finančnú odmenu až do doby, kým si letisko na seba nezarobí.
„Máme plán na záchranu letiska, pri ktorého použití letisko začne hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom a prestane tvoriť dlhy,“ tvrdil Hudcovič a Viskupič sa vo svojej predvolebnej kampani o tieto tvrdenia opieral.
Aby tento údajný plán na záchranu letiska mohol byť reálne použitý, Hudcovič a jeho „krikľúni“ musia mať aj reálnu moc ho presadiť. Pretože za Mikuša tvrdili, že tento plán on odmieta. A tak s úprimným želaním záchrany letiska odporúčam novému županovi urobiť z Tomáša Hudcoviča minimálne riaditeľa letiska. Samozrejme, i pre neho bez nároku na akúkoľvek výplatu, kým nezačne letisko tvoriť zisk.
Ďalej Jozefovi Viskupičovi odporúčam z členov piešťanskej poradnej mestskej komisie pre leteckú dopravu Petra Veverku urobiť chrbtovú kosť novej dozornej a správnej rady letiskovej akciovky. A to hneď z niekoľkých dôvodov. Práve táto skupinka na čele s Hudcovičom a Veverkom už roky hlása, že vedenie letiska by malo svoje posty zastávať zadarmo, a tiež preto, že práve táto skupinka tvrdí, že plán na záchranu letiska má!
Petra Veverku si vieme predstaviť ako člena či predsedu dozornej rady alebo predstavenstva letiskovej spoločnosti.

Ale ak sa tak nestane a Viskupič, nedajbože, na tieto posty dosadí ozajstných odborníkov na leteckú dopravu aj s priznaním náležitej odmeny, opäť hrozí, že táto partia piešťanských populistických krikľúňov má hutnú tému do predvolebnej kampane v komunálnych voľbách na sklonku budúceho roka. Znovu budeme počúvať, že ak by oni mali na chod letiskovej akciovky reálny dosah, letisko by bolo spasené.
Preto i týmto článkom naozaj úprimne žiadam Jozefa Viskupiča, aby tejto skupinke pod vedením Hudcoviča umožnil reálne prevziať moc nad letiskom. Aby dostali možnosť bez nároku na honorár zachrániť pre Piešťancov ich letisko tak, ako to celé mesiace žiadali od Mikuša.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava