Blog Mojimi očami: Z potoka stoka

  • Nezaradené
  • 17. októbra 2017, 18:33
  • Autor:Samuel Gavač

Milí priatelia, drahí čitatelia. V predošlom príspevku rubriky Mojimi očami som sa zameral na svetlú stránku Piešťan, čiže šport. Tentoraz vám vykreslím naše mesto aj z negatívnej stránky. Reč je o katastrofálnom znečistení potoka Dubová. Taktiež ho môžete poznať aj pod názvom „Dubové“.

Naši starí rodičia naň spomínajú ako na krásny priezračný potok, v ktorom sa neraz aj kúpali. Ja a moji rovesníci sa pýtame, ako je to možné? Odpoveď je až tragicky jednoduchá. Ľudia sa k potoku, dnes už premenovaného na „stoku“ alebo „kanál“, správali oveľa šetrnejšie ako my. V ich dobe by si nikto nedovolil vyhadzovať odpad priamo do potoka, dnes sa veci majú inak. Každý si povie: „Ááá… veď hodím si plechovku len tak zo srandy, veď tam aj tak nič nežije“.
Ste na omyle. A veľkom. Totiž v Dubovej nielenže žijú ryby, ale v posledných rokoch sa radí aj medzi popredné rybárske revíry v Piešťanoch. V našom (stále verím, že ešte potoku) má svoj domov jalec hlavatý, ostriež zelenkavý, hrúz škvrnitý, kapor rybničný, lieň sliznatý, amur biely, karas striebristý či šťuka severná!
Všetky tieto druhy rýb často žijú… no nie, to by bolo až príliš optimistické, povedzme, že prežívajú, v katastrofálnych podmienkach, ktoré sme im vytvorili práve my. Svojím správaním neznepríjemňujete život len živočíchom, ktorí žijú vo vode a v jej okolí, ale aj nám, rybárom. Až nehorázne často prichádzame o naše nástrahy len preto, že uviazli pod starým kobercom alebo pneumatikou.
Áno, milí čitatelia, správne, pod pneumatikou. A tak hovorím, toto musí skočiť. Voda je už teraz v kritickom stave a ďalšiu vlnu odpadkov už nemusí ustáť. Nič ťažké, nič zložité. Jednoducho, nabudúce spravím o pár krokov navyše a plechovku či igelitovú tašku hodím do koša, a nie do vody. Keď pôjdem z nákupného centra, nezaparkujem vozík priamo do potoka, ale vrátim ho naspäť do nákupného centra.
Dodržujme tieto elementárne pravidlá a výsledky sa dostavia čoskoro. Dubová bude čistejšia, ryby zdravšie a my spokojní.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava