Zóna bez peňazí so známymi i novými tvárami

  • Kultúra a spoločnosť
  • 21. septembra 2016, 13:14
  • Autor:am

Už po šiesty raz sa komunitné centrum ŽiWell stalo centrom Zóny bez peňazí, tentoraz tej s prívlastkom jesenná. V sobotu 17. septembra neodradilo Piešťancov ani nepriaznivé počasie, na prázdne stoly priniesli nepotrebné, vytriedené veci a popozerali, či sa im naopak iné nebudú hodiť.

Plné igelitové tašky vytriedených vecí začali ľudia prinášať už predpoludním. Počasie síce neprialo prechádzkam, napriek tomu sa v Žiwelli začali schádzať mladí i starší. Na stoly pribudli prečítané knihy, nevyužívané oblečenie, kozmetika, hračky a mnoho ďalších vecí, ktoré by ešte mohli poslúžiť iným ľuďom. To potvrdila i Dominika Ganobčíková, organizátorka zóny bez peňazí: „Zmyslom akcie je dať veciam nový život.“

Zóna bez peňazí funguje ako charita, ale aj ako barter. „Ten, kto prinesie hodnotnejšiu vec, stráži si ju a hľadá, za čo by ju vymenil. Iný ich iba položí a nechá ľudí, aby si veci vzali bezplatne. Niektorí nemajú chuť dávať nepotrebné veci za pár eur na bazáre a písať inzeráty,“ uviedla D. Ganobčíková. Podľa nej akcia pomáha najmä slobodným mamičkám, niektorí návštevníci dokonca prichádzajú na každú burzu, no objavujú sa i nové tváre.

Po skončení každej zóny zostane niekoľko vecí, ktoré pôvodní majitelia priniesli, no nikoho neočarili. „Dávali sme ich do azylového domu. Tentoraz sme ich zaniesli na Myjavu, kde vyrábajú technologické izolácie,“ prezradila organizátorka.

V rámci jesennej Zóny bez peňazí svoje umenie prišli ukázať aj členovia historickej skupiny Argentin z Piešťan, ktorí okoloidúcich vtiahli do atmosféry stredoveku. „Vystavili sme zbrane, dobovú keramiku, ukázali sme i remeslá zo 14. storočia – karetkovanie, vyšívanie alebo lucetovanie, čo je výroba šnúrok,“ povedal vedúci súboru Martin Homola. Návštevníci si popozerali kroje, štíty, oblečenie, a ak ich história nadchla, mohli sa stať súčasťou „družiny“. „Robili sme stredoveký nábor na pozíciu žoldniera – vojaka, dám do kuchyne a honosných dám. Člen skupiny musí mať rád históriu, byť spoločenský, kreatívny. Raz do týždňa budeme trénovať šermiarsky um a stredoveké tance,“ dodal M. Homola.

Najbližšia Zóna bez peňazí bude pred vianočnými sviatkami. Predchádzať byť jej mal Blší trh.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 38, ktoré je v predaji od 20. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela