Život plný lásky, práce a starostlivosti

  • Kultúra a spoločnosť
  • 13. januára 2017, 15:38
  • Autor:M. Rajčanová, P. Žúbor

Piešťanská verejnosť, rodina, susedia i kolegovia sa dňa 11. decembra 2016 rozlúčili s riaditeľom Školského výpočtového strediska (ŠVS) v Piešťanoch, Jozefom Jančíkom. Tento výnimočný muž bol veľký nielen svojou ľudskosťou, ale i profesionalitou.

Narodil sa 27. marca 1944 v Ostrove rodičom Vítovi a Štefánii Jančíkovcom. Vyrastal vo veľmi skromných podmienkach. Po maturite sa rozhodol pre štúdium na Vysokej škole dopravnej v Žiline. Keď bol v prvom ročníku, predčasne mu zomrel otec. Tým automaticky prevzal na seba mužské povinnosti v rodine. Cez prázdniny pracoval na rôznych brigádach. Pracoval aj v Ostrave v bani, túto prácu mu sprostredkoval jeho strýko, ktorý tam žil. Popri štúdiu pracoval aj na fakulte ako pomocná vedecká sila, čím si zarobil tiež pár korún. Keďže bol skromný, tieto peniaze na štúdium postačovali.

J. Jančík po skončení vysokoškolského štúdia v roku 1966 zasvätil celý svoj pracovný život rozvoju výpočtovej techniky v slovenskom školstve. Jeho prvou pracovnou skúsenosťou bola pozícia asistenta na Katedre telekomunikácií na Vysokej škole dopravnej v Žiline. V roku 1971 začal pôsobiť na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej v Piešťanoch ako učiteľ odborných predmetov elektro. Odbor výpočtová technika a počítačové systémy, ktorý bol v našom školskom systéme v tom čase doslova v plienkach, sa stal pre J. Jančíka celoživotnou cestou.

V roku 1975 ho poverili spolupodieľať sa na výstavbe výpočtového strediska v ľavom krídle budovy školy. Už ako jeho riaditeľ v apríli 1976 slávnostne začal aj so svojím pracovným kolektívom činnosť strediska, jediného v Západoslovenskom kraji. Jeho úlohou bola výchova žiakov stredných škôl a odborná príprava učiteľov v oblasti výpočtovej techniky. Riadil organizáciu, v ktorej sa tisíce študentov a stovky učiteľov stredných škôl prvýkrát stretli s počítačom (EC 1021), ktorý bol veľký ako trojizbový byt, ale také boli začiatky výpočtovej techniky. Celý svoj profesijný život riadil kolektív ľudí, ktorí participujú na zavádzaní počítačových technológií do života škôl. V rokoch 1985-1990 sa stal krajským školským inšpektorom pre stredné odborné školy v odbore výpočtovej techniky. Po piatich rokoch sa vrátil naspäť na svoje miesto riaditeľa ŠVS v Piešťanoch. Riadil ho až do roku 2008, keď ako 64-ročný odišiel do starobného dôchodku.

V priebehu celého svojho profesijného pôsobenia ukazoval, ako má vyzerať naplnený život. Život plný lásky, práce a starostlivosti.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav