Zabudnutá peňaženka a čo s ňou?

  • Kultúra a spoločnosť
  • 7. augusta 2015, 10:22
  • Autor:am

Je horúci letný večer. Dámy majú na sebe ľahké šaty a páni si nohy vetrajú v bermudách. Na pešej zóne v Piešťanoch vyzerajú na pohľad všetky voľné lavičky rovnako. Jedna je však výnimočná. Leží na nej zabudnutá peňaženka. Vpravo nik, vľavo nik, len paranoidný pocit „všetkých očí na nás“, keď si chceme sadnúť k zabudnutému budeláru. Čo s ním? Otvoriť a prezrieť doklady? Nechať peňaženku napospas osudu a ísť preč? Zavolať políciu?

llustračné foto: am

Je to na svedomí každého z nás. Aj podľa trnavskej krajskej policajnej hovorkyne Márie Linkešovej je však na mieste, aby sme tento malý poklad vrátili. Jednou z možností je zaniesť ho na policajné oddelenie, kde sa už so zábudlivcom skontaktujú. Možno však vo vás drieme duch hrdinu a rozradostený (a možno skôr podozrievavý) pohľad zábudlivého majiteľa si chcete užiť. Doposiaľ vraj nikoho v Piešťanoch nestíhali za to, že do peňaženky nakukol a zistil adresu či telefónne číslo. Ak však nie ste prvým nálezcom a niekto pred vami už vyprázdnil jej obsah, možno sa krivému pohľade nevyhnete. Ruku na srdce – podozrievavo by sa dívala väčšina z nás, ak sa vo dverách objaví človek, držiaci našu peňaženku bez peňazí len s dokladmi…
Iný príbeh je to vtedy, ak sa za prinesenie peňaženky vyplatíte sami alebo putuje vašou zásluhou z vrecka majiteľa po preskúmaní obsahu v kontajneri. Dopustíte sa priestupku či trestného činu s odmenou v podobe až päťročného väzenia. Vyplieniť peňaženku je nevhodné nielen z morálneho hľadiska, ale ak vás usvedčia kamery či svedkovia, môžete si pekných pár mesiacov posedieť. Že zbytočne, azda dodávať netreba.
Vráťme sa však k lavičke na pešej zóne so zabudnutou peňaženkou. Väčšina prejde okolo, menšina chce kradnúť, my, bijúc sa do hrude, ju bezpečne odovzdáme majiteľovi. No v skutočnosti zovšeobecňovať nejde. Len sami vieme, koľkým ľuďom sme už doteraz aspoň touto kvapkou v mori mohli pomôcť a neurobili to. Kto z nás hodí kameňom?

Čo spravíte, ak nájdete peňaženku?

■ Monika, 26, Piešťany: „Vrátim ju, sú tam isto aj doklady a peniažky pre niekoho prepotrebné.“

■ Darina, 52, Nitrianska Blatnica:
„Určite ju odovzdám. Čo ak peniaze patria chudobnému a sú to jeho posledné financie pre rodinu?“

■ Bruno, 61, Langenzersdorf (Rakúsko):
„Určite ju vrátim. Už som stratil peniaze i doklady a čestný nálezca ma veľmi potešil.“

■ Elfriede, 65, Floridsdorf (Rakúsko): „Cudzie peniaze by som si nikdy nenechala. Bez váhania peňaženku vrátim.“

■ Mária, 25, Piešťany:
„Peňaženku vezmem a odovzdám na mestskej polícii.“

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel