Voda ubúda aj zo Slovenska

  • Kultúra a spoločnosť
  • 3. marca 2017, 09:18
  • Autor:am

Piešťanci mali počas uplynulého týždňa možnosť navštíviť prednášku uznávaného hydrológa a environmentalistu Michala Kravčíka. Ten vo štvrtok 23. februára v mestskej knižnici prezradil, prečo treba vodu zadržiavať v krajine a ako môže k skvalitneniu klímy prispieť každý jedinec.

„Každý rok pribudne na planéte Zem jedno Slovensko zaasfaltovaných plôch ekosystému, každý rok sa 127-tisíc kilometrov štvorcových odlesní a premení na poľnohospodársku pôdu. Každý rok sa približne 200-tisíc kilometrov štvorcových umŕtvi a prestáva rodiť, lebo nemá vodu,“ uviedol Michal Kravčík. Poznamenal tiež, že aj ubúdaním fotosyntézy sa v ovzduší zvyšuje oxid uhličitý.

Z vody, ktorá sa vraj v minulosti na Slovensku vsiakla do pôdy a vyparovala, sa každý rok stráca 250 miliónov kubíkov. Za posledných 60 rokov teda z krajiny ubudlo 15 miliárd kubíkov vody, ktorá bola predtým súčasťou ekosystému, odparovala sa a ochladzovala ovzdušie. Dôvodom je betónovanie a odkanalizovanie vody, ktorá hneď odteká a nemá šancu sa vstrebať. Pripomenul, že voda je termoregulátor, a keď jej niet, zvyšujú sa teplotné rozdiely až do extrémov.

„Keď si idete pripraviť kávu alebo čaj, máte hrniec s litrom vody. Musíte zapnúť plyn alebo elektrinu. Keď naň zabudnete, môžete spôsobiť požiar, pretože sa voda vyparí a kastról sa prehreje,“ povedal hydrológ ako príklad k zvyšovaniu teplôt na Zemi, pričom pripomenul, že Slnko sa vypnúť nedá.

Riešením by pritom u každého jedinca mohlo byť napríklad vybudovanie vlastnej dažďovej záhrady. Ide o to, aby zrážky zo strechy či ďalších miest obyvatelia neodvádzali do kanála, ale zabezpečili ich odtekanie do pôdy, kde budú mať možnosť sa vsiaknuť a vyparovaním vrátiť do ekosystému.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 8, ktoré je v predaji od 28. februára.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava