Vlastné ja spoznávali prostredníctvom kresieb

  • Kultúra a spoločnosť
  • 24. novembra 2016, 08:55
  • Autor:am

Občianske združenie AkSen si pre seniorov a ďalších záujemcov pripravilo výtvarné tvorivé dielne. V utorok 15. novembra sa v priestoroch na Teplickej ulici v Piešťanoch záujemcovia ponorili do sveta hudby a na obraz kreslili to, čo v nich tóny evokovali.

Na štyri rôzne hudby účastníci kreslili štyri rôzne výtvory, počas tvorby mali pritom zaviazané oči šatkou. Popoludnie viedol Gabriel Wagner, výtvarný umelec venujúci sa tvorivým dielňam pre dospelých. „Vypli mozog, to, kde sú a aké majú starosti. Hudba pohltila ľudí a tým, že ju vnímali, prirodzene a pravdivo začali realizovať pocit. Tým, že mali šatku na očiach, sa vymanili z reality, bežného prostredia. Preniesli sa do inej dimenzie, kde bol len ich vnútorný stav a hudba. Urobili čmáranice, ktoré charakterizovali aktuálny stav z jednotlivých hudieb,“ povedal umelec. Papiere si očíslovali a vedeli preto, ako na ktorý druh muziky reagovali. „Niektorí mali dosť podobné všetky štyri papiere, niektorí odlišné podľa pôsobenia hudby,“ prezradil G. Wagner.

Ďalším krokom bolo farebné dotvorenie jedného obrázka, ktorá sa jeho autorovi najviac páčila. Úplným záverom bola diskusia ohľadom obrázka, pričom každý vyslovil, čo počas cvičenia cítil, zažil, ktorá hudba ho oslovila. Niektorým umelec pochválil súhru farieb, iným sa podarilo zachytiť zaujímavé tvary.

„Skupinu najviac oslovila hudba afrických bubnov. Každý pochopil, že netreba kresliť strom či slnko, ale čmáranicu, pričom sa účastníci uvoľnia. Užili si to, odchádzali presne s tým pocitom, ktorý som predpokladal – zažili niečo výnimočné a zrelaxovali sa,“ dodal G. Wagner. Cieľom je tiež spoznať samého seba, svoju dušu a pocity. Podľa umelca by sa na liečbu duše mal človek takýmto spôsobom zrelaxovať každé dva týždne.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 47, ktoré je v predaji od 22. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek