Unikátne foto Wintera niekoľko mesiacov pred smrťou

  • Kultúra a spoločnosť
  • 17. septembra 2014, 13:07
  • Autor:Ján Karásek

V pondelok 15. septembra uplynulo štyridsaťšesť rokov od smrti muža, ktorý bezvýznamnú obec zapísal výraznými písmenami do mapy sveta. Redakcii sa podarilo získať unikátnu, doposiaľ nikde nepublikovanú fotografiu Ľudovíta Wintera.

ísal sa máj roku 1968. „Winter báči“, ako ho Piešťanci zvykli familiárne oslovovať, chodieval na prechádzky do parku v spoločnosti svojej sekretárky Márie Köning. Vtedy ho netušiac, že o štyri mesiace neskôr už nikto nikdy zakladateľa kúpeľov nezveční, na nábreží Váhu zbadal devätnásťročný mladík.
„Dobrý deň, Winter báči,“ osmelil sa k pozdravu, a keďže mal pri sebe fotoaparát, požiadal ho, či by mohol urobiť snímku. Nevedel, že ten muž, čo posedáva na lavičke spolu s Winterom a jeho sekretárkou, je Richard Koch. Áno, ten slávny nemecký lekár, čo objavil liek – vakcínu proti v tých časoch rozšírenej a smrtiacej chorobe TBC – tuberkulóze.
Tým pohotovým mladíkom bol Michal Masár, ktorý ojedinelú fotografiu nezištne poskytol redakcii Piešťanského týždňa. „Podarilo sa mi urobiť štyri momentky, žiaľ, dochovala sa mi len táto jedna,“ poznamenal so smútkom v hlase, keď nám snímku odovzdával.
Ľ. Winter zomrel vo veku 98 rokov. Uvažoval niekto niekedy nad tým, akú ťažobu musel pociťovať v srdci, keď mu jeho kúpele, ktoré on vyleštil do lesku a slávy, odcudzili? Winter naďalej zostáva nielen ich otcom, ale tiež tichým mementom obludnosti komunistického režimu.
Pochovali ho na cintoríne na Bratislavskej ceste v Piešťanoch.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 38, ktoré je v predaji od 16. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava