Tony Páldy opustil tento farebný svet

  • Kultúra a spoločnosť
  • 6. júla 2017, 10:30
  • Autor:Viera Dusíková

Piešťany opustil jeden z veľkých „snílkov“, ktorí sa cez objektív fotoaparátu díval na ľudí, mesto, rieku, oblohu, kolonádu aj stoličky na terasách s privretými, zasnenými očami. Okamih, keď stlačil spúšť fotoaparátu, bol pre neho vzrušujúci. V týchto súvislostiach môžeme hovoriť žiaľ, už len o minulosti nášho kolegu od fachu, Tonyho Páldyho. Otec dvoch milujúcich dcér Kataríny a Veroniky odišiel z tohto sveta príliš symbolicky – tak, ako žil. Zomrel vo veku 65 rokov. Dožil sa však ešte radosti z dvoch vnukov Huga a Denisa. Mal vždy plnú hlavu plánov, ktoré už nestihol zrealizovať. Nech mu je slovenská zem ľahká…

Anton Páldy sa narodil v Bratislave v roku 1952.  Na piešťanskom korze sme ho stretávali s fotoaparátom v ruke. Bol častým hosťom vernisáží a rôznych kultúrno-spoločenských akcií. S pohárikom sektu v ruke vítal v roku 2011 svojich priateľov, preoblečený za mafiánskeho bosa Al Caponeho  na prvom retro happeningu, ktorý usporiadal  v dome u Berlanských na pavlači. Jednej zo svojich fotografických výstav dal príznačný názov – Hra svetla. Venoval ju rodičom.

Tony fotil od nepamäti.  Najskôr pre ČTK, Hlas ľudu, agentúru Orbis, osem rokov fotil pre kúpele.  A ešte pre mnohých iných.  Bol absolventom Strednej priemyselnej školy v Trnave. Pracoval aj ako kameraman regionálnej televízie Karpaty,  ocenený bol  cenou primátora na festivale Eurotour za svoj krátky film Zrkadlenie na Lodenici. Bolo to v roku 2010, to už dávno pôsobil ako fotograf i filmár na voľnej nohe.

Tónove fotografie ostávajú rovnaké….sú navonok jednoduché, plné pokoja, harmónie tvarov a farieb. Prevláda v nich pocitová stránka prejavu a nadhľad, s ktorým stvárňuje pre každého z nás uchopiteľnú realitu. Čo ho vždy najviac fascinovalo? „Všetko, čo súvisí s fenoménom svetla. Život nie je čiernobiely, je pestrý, a tým aj úchvatný,“ znelo Tonyho vyznanie.  

Dožil sa tých najobyčajnejších a najkrajších okamihov v živote. Vedel si ich patrične s humorom a večným úsmevom chlapca vychutnať.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín