Študentka hotelovej akadémie juniorskou majsterkou

  • Kultúra a spoločnosť
  • 20. januára 2017, 09:00
  • Autor:am

Študenti Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch žnú jeden úspech za druhým. Uspieť sa naposledy podarilo 19-ročnej študentke štvrtého ročníka Michaele Krajčovičovej. Na súťaži Slovak Barista Cup junior 2016 získala prvé miesto, čím sa stala juniorskou majsterkou Slovenska v príprave kávy.

Michaela Krajčovičová, Denisa Tolarovičová, Šimon Janík a Terézia Valjentová počas minulého roka absolvovali necelú desiatku súťažných kôl. Počas súťažného kola museli pripraviť dve espressá, dve kapučína a dva voľné kávové nápoje. Príprava pred každým kolom bola náročná. „Pracujem s kávou každý deň, no stále treba cibriť techniku,“ uviedla M. Krajčovičová, najúspešnejšia zo zúčastnených študentov.

Na rozdiel od súperov z iných škôl sa študenti piešťanskej hotelovej akadémie snažili zaujať jedinečnosťou. „Pripravovali sme kávové nápoje zo zaujímavých surovín, aby sme zaujali porotu a návštevníkov. Využívali sme suroviny, ktoré je na Slovensku ťažšie dostať. Skúšali sme, aké chute sa k sebe hodia a aké nie,“ spomenula M. Krajčovičová. Škola im vyšla v ústrety a zabezpečila ingrediencie zo zahraničia, ako napríklad tonka fazuľu z Ameriky, pyré, ktoré sa používa do sektov len na rakúskom trhu, kokosové pyré, sirupy. „Vravel som študentom, že vtedy je to dobre pripravené, keď komisár ochutná drink alebo miešaný nápoj a sám si pozrie, z čoho je vlastne pripravený,“ povedal pedagóg Milan Elčík, ktorý študentov na súťaž pripravoval.

Počas jednotlivých kôl bolo treba dbať na viacero náležitostí. „Hodnotí sa technika, dodržanie všetkých hygienických postupov pri kávovare, ďalej chuťový profil espressa. Všetci pripravujú nápoje z tej istej kávy, no chuťový profil môže byť zakaždým iný, ak sa dodržia alebo nedodržia jednotlivé zásady. Pri kapučíne sa hodnotil aj výzor, chuť, tak ako i pri miešaných nápojoch. Dôležitá však bola aj komunikatívnosť,“ prezradil M. Elčík, ktorý dbal na to, aby študenti počas prípravy kávy komunikovali s porotou a vnímali ich ako svojich hostí. Ďalšou disciplínou bolo nastavovanie mlynčeka na prípravu espressa.

M. Krajčovičovej sa napokon podarilo uspieť a sériu súťažných kôl uzavrieť ziskom titulu juniorskej majsterky Slovenska. V prvé miesto dúfala. „Bojovala som a dokázala som to,“ povedala študentka. Jej víťazstvo bolo zadosťučinením aj pre školu, keďže minulý rok im zisk prvého miesto „ušiel“ o jediný bod.

Skúsenosti zo súťaží študentke, ale i ostatným zúčastneným pomôžu v ďalšom výkone profesie. „Zviditeľňujú sa na kávovej scéne, veľa ľudí už o nich vie. Myslím si, že spomedzi študentov v baristickom krúžku, ktorý vediem, nie je taký, ktorý by už niekde nepracoval,“ dodal M. Elčík.

Za víťazstvo si študentka piešťanskej školy užije parádny výlet. V máji či júni pocestuje na desať dní na druhú najväčšiu kávovú farmu do Brazílie. „Pobyt je zameraný na kávu. Čo sa zberá, kedy, ako sa spracúva. Zistím, ako kávová čerešňa rastie,“ spomenula M. Krajčovičová, ktorá teda uvidí, čo všetko sa s kávou deje, kým sa dostane do vreca. Už teraz sa na výlet veľmi teší.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 2, ktoré je v predaji od 17. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava