Študent hotelovej akadémie chce pomáhať spolužiakom

  • Kultúra a spoločnosť
  • 17. februára 2017, 08:37
  • Autor:am

Známa súťaž Stredoškolská odborná činnosť, do ktorej sa ročne zapája mnoho študentov, môže mať i výstup vo forme práce s dobročinným charakterom. Emil Adamkovič, študent piateho ročníka Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch, sa rozhodol pomôcť svojim spolužiakom tým, že od obyvateľov vyzbiera nepotrebné bicykle, ktoré študenti budú môcť využívať v rámci presunu na odbornú prax.

„V rámci celoslovenskej súťaže Stredoškolská odborná činnosť na tému Zdieľaná ekonomika, ktorú pripravujem, som sa na našej škole rozhodol uskutočniť projekt s názvom Hoteláci na bicykloch,“ začal svoje rozprávanie študent piateho ročníka hotelovej akadémie Emil Adamkovič.

Podľa neho bolo náročné vymyslieť tému. „Chcel som uskutočniť niečo, čo bude prospešné v prvom rade pre študentov a školu. Pojem zdieľaná ekonomika je na Slovensku nový, no v zahraničí celosvetovo známe firmy ako Airbnb či Uber fungujú na tomto princípe,“ uviedol pre Piešťanský týždeň. Nápad vraj vyplynul z osobnej skúsenosti. „Sám som sa ocitol v situáciách, keď bola doprava na školskú prax problém. Hotely sú vzdialené od školy viac ako 40 minút peši. Utrácal som peniaze na taxíky, autobus som nevyužíval, keďže cesta trvala ešte dlhšie ako chôdza peši a spoje neboli vyhovujúce. A povedzme si pravdu, ísť peši 40 minút v zime o šiestej hodine ráno tiež zrovna nie je výhra,“ skonštatoval E. Adamkovič.

A keďže si uvedomil, že bicykel je obľúbeným dopravným prostriedkom v Piešťanoch, zišlo mu na um, že by ich v meste mohlo byť aj veľa nevyužitých. Projekt s názvom Hoteláci na bicykloch tak dokonale zapadol do štruktúry zdieľanej ekonomiky. „Napadlo mi osloviť širokú verejnosť s myšlienkou darovania nevyužitých a starých bicyklov, ktoré by študenti mohli využiť ako dopravný prostriedok na prax. Plán je bicykle opraviť a nanovo nastriekať na rovnakú farbu. Študentom by to nielen skrátilo dlhú cestu na prax, ale by aj ušetrili peniaze. A koniec-koncov sa aj trošku hýbali,“ prezradil piatak, ktorý verí, že projekt bude úspešne zrealizovaný a taktiež zaujme porotu na Stredoškolskej odbornej činnosti.

Hotelová akadémia Ľ. Wintera má vo svojom študijnom programe zahrnutú odbornú prax v hoteloch piešťanských kúpeľov. Študenti druhého, tretieho a štvrtého ročníka tak majú možnosť zlepšovať svoje zručnosti v hotelovo-gastronomických službách. Projekt má teda pomôcť mladým ľuďom, a to najmä tým, ktorí sú ubytovaní v školskom internáte, bezplatne a efektívne sa presúvať zo školy na pracovisko.

Projekt nie je časovo limitovaný, bicykel môžete venovať študentom kedykoľvek. Kontaktovať študenta môžete prostredníctvom e-mailovej adresy emil.adamkovic@mail.com alebo na tel. čísle 0907/148 002. Bicykel je ochotný osobne prevziať.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 6, ktoré je v predaji od 14. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava