Seriál: Svatí za dedinu

  • Kultúra a spoločnosť
  • 30. apríla 2015, 15:36
  • Autor:jk

Jazdíme popri nich autami, prechádzame peši. Bez povšimnutia. A im to vôbec neprekáža. Mnohé z nich kedysi stávali za dedinou, no časy sa menia a cesty sa inak kľukatia. Mlčky sledovali minulosť a nekomentujú ani súčasnosť. Nemí svedkovia doby. Sochy pri cestách.

Kaplnka po sto rokoch zmenila svoj názov
Na hlavnej komunikácii v Drahovciach stojí nenápadne, a pritom okázalo, Kaplnka sv. Cyrila a Metoda. Stavba uzrela svetlo sveta okolo roku 1820. Ako uvádza reprezentačná monografia o obci s množstvom údajom, pôvodné zasvätenie kaplnky svätému Michalovi Archanjelovi sa zmenilo o sto rokov neskôr pri renovácii jej interiéru. Nachádza sa v ňom zopár lavíc a menší oltár.
Za svoj vznik môže kaplnka vďačiť drahovskému rodákovi a rímskokatolíckemu kňazovi Michalovi Alojzovi Trnkovi, ktorý jej vybudovanie podporil finančne. Kaplnka bola pôvodne zasvätená Michalovi Archanjelovi zrejme z úcty poručiteľa k svojmu osobnému patrónovi.
Renovovali ju v rokoch 1920 a 1988. Pri prvej obnove dal farár Jozef Révay postaviť z milodarov veriacich nový oltár so sochami Cyrila a Metoda, pričom sochu Michala Archanjela dal odstrániť, umiestnil ju však nad vchodom do kaplnky. Pri ďalšej prestavbe sa priestory kaplnky zväčšili, vybudoval sa aj chórus a zároveň sa otočilo aj jej smerovanie.
V roku 1999 priniesli drahovskí farníci z púte do Fatimy sochu Panny Márie Fatimskej, ktorú požehnali pri svätej omši a po procesii veriacich ju umiestnili dovnútra.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 18, ktoré je v predaji od 28. apríla.


0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín