Seriál: Svatí za dedinu

  • Kultúra a spoločnosť
  • 4. februára 2015, 14:18
  • Autor:jk

Jazdíme popri nich autami, prechádzame peši. Bez povšimnutia. A im to vôbec neprekáža. Mnohé z nich kedysi stávali za dedinou, no časy sa menia a cesty sa inak kľukatia. Mlčky sledovali minulosť a nekomentujú ani súčasnosť. Nemí svedkovia doby. Sochy pri cestách.

Svätica z francúzskeho mesta v Ostrove
Pomník svätej Terézie v Ostrove je jedným z dominánt centra obce, akých je v celom regióne málo. Nachádza sa na malom námestí a jednoducho sa nedá prehliadnuť.
Dielo je venované svätici z francúzskeho mesta Lisieux. Pod pokorne stojacou sochou v odeve karmelitánky výrazne svieti nápis Svätá Terezka Ježiškova, buď svojim ctiteľom na pomoci. V prípade tohto diela je známy aj iniciátor. Stala sa ním v roku 1936 Veronika Cernoková, rod. Karaba, „na česť a chválu Božiu“. Dokonca je známa a aj firma, ktorá pamätník zhotovila. Svoj „podpis“ má dolu v rohu, výrobcom bol Rympler, ktorý zhotovil viacero diel v regióne.
Na kamennom podstavci je umiestnený reliéf svätej Veroniky držiacej šatku s odtlačkom tváre Ježiša Krista. Pod ňou je vyrytý nápis „Sv. Veronika oroduj za nás.“
Terézia z Lysieux sa narodila v roku 1873. Mala pätnásť rokov, keď vstúpila do kláštora, ako dvadsaťštyri ročná zomrela na tuberkulózu. V obci Ostrov je po nej pomenované aj námestie.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 6, ktoré je v predaji od 3. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava