Pre storočnú starenku krájali tortu v Seniori Modrová

  • Kultúra a spoločnosť
  • 18. januára 2017, 09:27
  • Autor:V. Dusíková

V obci Modrová oslávila svoje sté narodeniny Júlia Koperová. Starenke, ktorá sa narodila 10. januára 1917 vo Svinnej a momentálne žije v zariadení pre seniorov, vinšovali opatrovateľky spolu s riaditeľom Andrejom Ondrášikom. Senior Modrová je pod horami, babička má z okna výhľad na Považský Inovec. Cez kopce je to len na skok do Trenčína. Tam prežila život.

Vychovala deti, starala sa o chorého manžela, predávala noviny a časopisy. Práca, práca a len práca! Tá ju, neúnavnú žienku s dynamikou a chuťou žiť, s filozofiou – keď nejde o život, nejde o nič, držala v švihu života.

Pani Júlia sa ani zďaleka nestravovala podľa súčasných trendov. „Moja mama miluje nezdravé jedlá, napríklad aj dobre prerastený bôčik. A káva je nápojom číslo jeden. Raz som k nej prišla ešte s malými deťmi. Povedala mi, urob si kávičku, sadni a vypi. Hovorím jej: ‚Mama, sadni si aj ty.‘ Ona mi oponovala, že nemá čas, lebo ju práca naháňa. Bola celým jej životom, milovala ju. A nikdy sa netrápila ničím. A pritom mohla, starala sa o veľmi chorého otca,“ uviedla dcéra Anna Doktorová z Bratislavy.

Práve ona, Anička, mala svoju mamu v opatere v Bratislave, no potom prišla o manžela, situácia sa skomplikovala, takže napokon sa našlo riešenie najskôr v zariadení v Trenčíne a potom v Modrovej. „Tu som šťastná, veľmi! Ako ma prekvapili, keď mi dnes blahoželali s tou veľkou čokoládovou tortou,“ povedala J. Koperová.

Jej príbuzní chystajú oslavu na 17. januára. Prečo až vtedy? „Tento deň je v našej rodine symbolický – 17. januára 1936 sa mama vydala za nášho otca Juraja Kopera a v ten deň ju v roku 1917 aj pokrstili. Otec pochádzal zo Stránskeho pri Žiline. Pôvodne bol kováčom. Staval aj púchovskú priehradu či prvý pontónový most v Bratislave,“ uviedla A. Doktorová.

Manželia Koperovci vychovali štyri deti – Ivana, Annu, Rudolfa a Martu. Žije už iba 79-ročná Anna a o pätnásť rokov mladšia Marta. „Po sedemdesiatich dvoch rokoch bola naša mama ešte dvakrát v Kanade za najmladšou dcérou,“ skonštatovala A. Doktorová.

opatrovateliek vinšoval i spieval živio storočnej J. Koperovej.

Storočná oslávenkyňa nám porozprávala o svojich rodičoch: „Môj otec Ján Košík bol maloroľník. Nevlastnili sme veľké hektáre, len merice. Vzal si za ženu našu mamu Serafínu. Otec, aby uživil rodinu s tromi deťmi – Matildou, Františkom a mnou, najmladšou Júliou, musel ísť na roboty do Nemecka. Potom tam za ním išla aj mama so strýkom, Františkovým bratom.“

Júlia si po chvíli spomenula na ďalšie podrobnosti. Len čo dojedla kúsok z narodeninovej torty, pustila sa do rozprávania. Opisovala okamihy zo svojho storočného života.

Až doteraz je charakteristická tým, že sa nedá nikým a ničím obmedzovať. „Rada si rozhoduje o všetkom sama. Keď bola u mňa, zdalo sa jej, že ju obmedzujem,“ povedala jej dcéra. Aj v domove dôchodcov je taká. Stále čulá, životaschopná, vždy upravená, oblečená, jednotlivé kúsky šatstva má farebne i štýlovo zladené. Pohybuje sa síce pomaly za pomoci paličky, ale oči aj myseľ má jasnú. I keď zvykne povedať: „Počkajte chvíľu… mám to už na jazyku. Aha! Tu to je.“ A začne rozprávať.

Želáme jej v mene redakcie Piešťanského týždňa ešte veľa pekných chvíľ na mieste, ktoré si zvolila. A kde je, ako sama hovorí, šťastná! Teraz čaká na oslavu s rodinou.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 2, ktoré je v predaji od 17. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav