Poruchy prehĺtania riešili v Adeli

  • Kultúra a spoločnosť
  • 12. apríla 2017, 14:22
  • Autor:am

Rehabilitačné centrum Adeli v Piešťanoch sa v piatok 7. apríla zaplnilo medicínskymi odborníkmi. Spoločne totiž riešili a vzdelávali sa v problematike poruchy prehĺtania, ktorá sa veľakrát správne neidentifikuje, nelieči a môže viesť až k ohrozeniu života.

„Porucha prehĺtania je problém, ktorý môže byť vážny a ktorý môže pacientovi a jeho rodine veľmi skomplikovať život. Porucha musí byť objavená, správne vyšetrená a liečená, aby pacient nestrácal hmotnosť, dokázal sa najesť alebo napríklad zotaviť sa po operácii,“ uviedol špecialista pre choroby krčno-nosno-ušné Miroslav Tedla, odborný asistent Lekárskej fakulty Univerzity Komenského.

Prednášok sa zúčastnilo približne 170 lekárov, klinických logopédov a ďalších špecialistov. Prednášalo 23 odborníkov, niektorí prišli i zo zahraničia. V sobotu dopoludnia sa limitovaný počet účastníkov zúčastnil na „hands on workshopoch“, kde si mohli pod vedením skúsených lektorov vyskúšať základné zručnosti pri vyšetrení a liečbe porúch prehĺtania.

Medzinárodné sympózium zámerne zorganizovali práve v rehabilitačnom centre. „V Adeli Medical Centre sa lieči veľký počet pacientov a mnohí z nich majú poruchy prehĺtania. Tá môže byť buď skrytá, aspiruje a zabieha mu, alebo je zjavná, viditeľná, teda napríklad deti s detskou mozgovou obrnou nedokážu dobre žuť, privrieť ústa. Napriek tomu, že Adeli je stredisko zamerané na rehabilitáciu pohybového ústrojenstva, netreba zabúdať, že dôležité pohyby vykonáva aj tvár, sánka, jazyk,“ povedala Adelaida Fabianová, ktorá je odborným garantom tímu logopédov Adeli.

Prvotná myšlienka zorganizovať sympózium vznikla preto, že v centre sú sústredení pacienti z celého sveta, popod rukami logopedičky prešli kvantá klientov, a preto chcela spolu s kolegami dať dokopy tím odborníkov z rôznych oblastí, pretože bez toho, aby pri liečbe fungovala tímová práca, efekt by nebol taký žiaduci, ako by mohol byť. „V praxi sa to premietne tým, že keď pacient príde ku gastroenterológovi, ten vie, že ho má poslať k logopédovi, pretože napríklad reflux sa dá liečiť aj špecifickými metódami, ktorými disponujú logopédi,“ skonštatovala A. Fabianová.

Už pri malých deťoch existujú varovné signály, ktoré značia poruchu prehĺtania. V útlom veku je najzreteľnejší znak akéhosi problému to, že dieťa nepriberá na váhe alebo mu potrava uniká cez nos. Môže mu vypadávať potrava z úst, taktiež môže selektovať, čo chce a čo nechce jesť, má až averziu voči niektorým druhom jedál. Vo veku dvoch rokov napríklad nedokáže poriadne rozžuť potravu.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 14, ktoré je v predaji od 11. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava