O histórii Microsoftu

  • Kultúra a spoločnosť
  • 22. júna 2017, 12:43
  • Autor:Michael Papcun

Roman Ondrejka nie je bežným správcom gymnaziálnej počítačovej siete. Je tiež vášnivým hudobníkom a v neposlednom rade výskumníkom starých počítačov a ich programov. Práve o svoju poslednú vášeň sa uprostred júna podelil na výstave Prvých 10 rokov Microsoft Windows, ktorá sa uskutočnila na pôde Gymnázia Pierra de Coubertina v Piešťanoch.

Prvú dekádu vývoja softvéru Microsoft Windows predstavil prostredníctvom šiestich dôkladne zreštaurovaných osobných počítačov z rokov 1983 až 1996. Na ich základe dokázal vytvoriť pre žiakov atraktívnu príbehovú líniu, neobmedzujúcu sa len na strohé technické fakty a údaje. Práve štýl Ondrejkových prednášok bol najväčšou nadhodnotou výstavy. Dokázal v nich dynamicky prepojiť fanúšikovské nadšenie s vedomosťami a analytickými schopnosťami znalca počítačovej histórie.

Kombinácia prenikavého humoru a rozsiahlej vedomostnej databázy uviedla návštevníkov prehľadne nielen do histórie Microsoftu, ale aj do spletitých vzťahov medzi firmami Apple, Xerox a Microsoft. Na výstave sa s nadšením vystriedali všetky triedy a autor výstavy nemal problém prepojiť svižnosť, energickosť a odbornosť na úrovni vysokoškolského pedagóga.

Výstava prvých 10 rokov Microsoftu uviedla žiakov do histórie a súvislostí vzniku grafických používateľských rozhraní. Navyše ukázala, aké záživné a atraktívne môže byť prepojenie dejepisu a informačných technológií.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava