Nový seriál: Svatí za dedinu

  • Kultúra a spoločnosť
  • 1. októbra 2014, 13:55
  • Autor:jk

Jazdíme popri nich autami, prechádzame peši. Bez povšimnutia. A im to vôbec neprekáža. Mnohé z nich kedysi stávali za dedinou, no časy sa menia a cesty sa inak kľukatia. Mlčky sledovali minulosť a nekomentujú ani súčasnosť. Nemí svedkovia doby. Sochy pri cestách.

Dobre ukrytá kaplnka
Hájska kaplnka medzi obcami Veľké Kostoľany a Nižná je jednou z najskrytejších v regióne. Nachádza sa medzi stromami na poľnej ceste, a tak ju z hlavnej komunikácie nevidieť. Dôkazom je i to, že sme s autom dvakrát poblúdili, kým sme naďabili na tú správnu odbočku.

Príbeh kaplnky je kúskom zaujímavej histórie – stojí na mieste, kde sa vraj v roku 1830 zastavila smrtiaca cholera. O dva roky neskôr miestni obyvatelia vybudovali Hájsku kaplnku z vďačnosti Panne Márii za zastavenie epidémie.
Háj obkľučujúci objekt už vyklčovali a dnes stojí okolo neho len niekoľko osamelých stromov. V jeho okolí sú však vysadené mladé kríky a trávnik je priam vzorovo zasiaty a pokosený. Postaral sa o to otec nevesty mladomanželského páru, ktorý sa tu nechal tento rok zosobášiť. Dvojica je z Veľkých Kostolian a miesto svojho obradu si zvolila preto, lebo chodievali do „hájička“, kde sa aj zaľúbili.
Každoročne začiatkom septembra v nedeľu, na sviatok narodenia Panny Márie, sa do Hájskej kaplnky koná púť, na ktorú prichádzajú veriaci z okolitých dedín.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava