Nový seriál: Svatí za dedinu

  • Kultúra a spoločnosť
  • 25. septembra 2014, 12:24
  • Autor:jk

Jazdíme popri nich autami, prechádzame peši. Bez povšimnutia. A im to vôbec neprekáža. Mnohé z nich kedysi stávali za dedinou, no časy sa menia a cesty sa inak kľukatia. Mlčky sledovali minulosť a nekomentujú ani súčasnosť. Nemí svedkovia doby. Sochy pri cestách.

Jedna z mála nových
Väčšinu sôch už riadne ohlodal zub času, no táto udrie do očí svojou relatívnou novotou hneď za tabuľou ohlasujúcou obec Dolný Lopašov. Pomník Najsvätejšej Trojice sa nachádza za plotom cintorína a obkolesujú ho štyri tuje. Nápis na spodnej časti hlása, že ho vybudovali v roku 2008.
V čerstvo vydanej monografii o Dolnom Lopašove sa dočítame: „Na betónovom základe a na nízkom betónovom podstavci štvorcového pôdorysu stojí žliabkovaný stĺp s korintskou hlavicou. Na hlavici je umiestnená modernistická, tmavo polychrómovaná drevená plastika Boha Otca, Syna a Ducha svätého v podobe holubice zhotovená z kovu.“ Autorom diela je ľudový rezbár Ján Lukačovič z Chtelnice.
Piešťanský týždeň pre vás pripravil nový seriál pod názvom Svatí za dedinu. Pátrali sme po tom, ako, kedy a prečo svojské pamätníky vznikli. Nie vždy úspešne. Preto by sme privítali vašu pomoc. Viete o tom „svojom“ svätom za dedinou niečo viac? Dajte nám vedieť na adresu: Teplická 63, 921 01 Piešťany alebo e-mailom: redakcia@piestanskytyzden.sk.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava