Noc múzeí aj s mystickou vílou Váhu a termálnych vôd

  • Kultúra a spoločnosť
  • 24. mája 2017, 09:54
  • Autor:vd

V Balneologickom múzeu Imricha Wintera v Piešťanoch prezentovali v rámci Noci múzeí a galérií v sobotu 20. mája nový múzejno-vzdelávací projekt s názvom Život pri rieke – rieka Váh a voda v živote človeka.

Je určený najmä pre školákov, ale aj deti s rodičmi. Vďaka nemu sa deti v múzeu zmenia na malých pátračov po histórii Piešťan, ktorých život sa odvíjal od vplyvu rieky, vôkol ktorej kedysi rástli lužné lesy, ale i kúpeľov, termálnych prameňov a celého komplexu prírodných javov. Múzejno-vzdelávací projekt je tiež alternatívnym sprievodcom po hlavnej expozícii, ktorá sa nachádza v mestskom parku v budove Kúpeľnej dvorany. Projekt pozostáva z pätnástich pracovných listov. Otázky z nich vtiahnu deti do „pulzu“ múzea, zabudnú na čas a podľa mapky, príslušnej k jednotlivým listom, začnú pátrať po odpovediach. Tie nájdu skryté vo vitrínach piešťanského múzea pri jednotlivých exponátoch. Označené sú farebnými kartičkami.

Projekt je dielom historika Andreja Bolerázskeho, no bez fondu na podporu umenia by asi sotva uzrel svetlo sveta. „Deti takouto formou zistia a tiež pochopia, ako rieka Váh oveľa viac v minulosti ako v súčasnosti vplývala na život ľudí v Piešťanoch a aký má voda význam v kultúre i histórii. Cieľom projektu je pochopiť genius loci Piešťan, čo podľa mňa znamená kombináciu prírodného prostredia tvoreného riekou, riečnym prostredím, Kúpeľným ostrovom, termálnymi vodami a kúpeľmi. Všetky témy smerujú k tomu, a tiež k prírode,“ uviedol A. Bolerázsky.

Tvorca siahol do poličky s pätnástimi rôznymi názvami pracovných listov a otvoril jeden z nich. „Dajme tomu projekt s názvom Poď sa vylúhovať zahŕňa život v lužnom lese. Málokto z Piešťancov dnes vie, že posledné pozostatky lužného lesa sú ešte vidieť v mestskom parku. To sú tie vyše storočné topole aj pred Domom umenia. Ďalší list má názov Prečo je moje mesto najkrajšie? Tam sú otázky nasmerované k piešťanským mostom. Preveria, či si deti dobre všímajú, čo je na moste, z čoho pochádza názov Piešťan, prečo je tu barlolámač a čo bolo napríklad v prvom erbe Piešťan,“ vysvetľoval historik.

Tvorca projektu Andrej Bolerázsky vysvetľoval malému

Na každej návšteve sa dá urobiť len jeden alebo dva listy. Na jeden je totiž potrebná asi polhodina. Tvorca projektu myslel aj na to, aby návštevníci zažili v múzeu vždy niečo iné. „Vyberú si vždy jeden tematický pracovný list a podľa mapky pátrajú po múzeu, hľadajú označené predmety logom víly, ktoré im môžu pomôcť vypracovať správne odpovede. Možno niektoré z detí dokonca vymyslí najvýstižnejšie meno našej mystickej víly, lebo žiadne zatiaľ nemá. Najlepšie návrhy každý rok odmeníme pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí, teda 18. mája,“ skonštatoval A. Bolerázsky.

Ak si deti nebudú vedieť rady alebo im bude niečo nejasné, môžu sa obrátiť na pracovníčku v pokladni, ktorá im poradí a navedie ich na správnu odpoveď. Výsledky si overí v liste riešiteľa. Svoj pracovný list si potom môže vziať domov na pamiatku. A ešte niečo si odnesie. Je dokázané, že čo má človek v hlave, mu už nik nevezme. Takýmto spôsobom sa deti naučia zábavnou formou najzaujímavejšie historické fakty o vode, rieke Váh a živote ľudí, ktorí pri nej žili. A určite si ich zapamätajú ľahšie ako bezfarebné a suché údaje nabiflené z knižiek.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 20, ktoré je v predaji od 23. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava