Návštevu posledného cisára pripomína už aj jeho relikvia

  • Kultúra a spoločnosť
  • 7. júna 2017, 10:46
  • Autor:gak

Kaplnka Božského Srdca Ježišovho pri Kolonádovom moste v Piešťanoch sa stala druhým posvätným miestom na Slovensku, kde je uložená relikvia blahoslaveného Karola, posledného cisára Rakúsko-Uhorska. Slávnosti, ktorá sa uskutočnila v sobotu 3. júna, sa zúčastnil aj vnuk posledného habsburského panovníka Georg. Slávnostnú omšu celebroval emeritný trnavský arcibiskup Ján Sokol.

Relikviu tvorí časť kosti, ktorá je uložená v skle ozdobnej skrinky v tvare kríža. Pochádza z ostatkov cisára Karola I., ktorý zomrel v exile v roku 1922 ako 35-ročný a je pochovaný na ostrove Madeira. Karol I. vládol v rokoch 1916 až 1918 a napriek tomu, že sa nedokázal vymaniť spod vplyvu Nemecka a nevypovedal spojenectvo s ním (spravil tak až 26. októbra 1918), historici vyzdvihujú jeho presadzovanie mieru a úsilie o ukončenie prvej svetovej vojny. Paradoxne, vo februári 1917 v Piešťanoch spolu s bulharským cárom Ferdinandom Coburgom a nemeckým cisárom Wilhelmom II. plánovali ponorkovú vojnu.

Za blahoslaveného vyhlásil Karola I. pápež Ján Pavol II. v roku 2004.
Odvtedy sa jeho relikvie dostali do desiatok kostolov a kaplniek. Jedna z nich je od roku 2011 uložená aj v Dóme sv. Martina v Bratislave. Tieto slávnosti organizuje Modlitebná liga cisára Karola za mier medzi národmi so sídlom v Rakúsku, ktorá má svoju pobočku aj na Slovensku. Vznikla niekoľko rokov po cisárovej smrti a usiluje sa okrem zachovávania kresťanských hodnôt tiež oboznamovať verejnosť so životom a odkazom Karola I.

Posledný habsburský panovník bol veľkým ctiteľom Božského Srdca, v ktorom hľadal duchovnú silu. Aj preto bola relikvia symbolicky uložená práve v Kaplnke Božského Srdca Ježišovho.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín