Najstaršími jubilantmi Piešťan sú Oľga Osvaldíková a Ján Rúčka

  • Kultúra a spoločnosť
  • 27. októbra 2016, 12:01
  • Autor:vd

Piešťanskí seniori, ktorí v tomto roku dovŕšili významné jubileá, sa zišli v stredu 19. októbra pri príležitosti Mesiaca úcty k starším. V Dome umenia si užili atmosféru koncertu Martina Jakubca a čakalo ich aj malé občerstvenie.

Perličkou podujatia, ktorá sa v sprievode opatrovateľky dostavila na invalidnom vozíku na kultúrne podujatie, bola 101-ročná Oľga Osvaldíková, učiteľka tanca a niekdajšia primabalerína. Narodila sa 17. septembra 1915 v Chicagu v Spojených štátoch amerických. O. Osvaldíková prežila väčšinu svojho aktívneho života v Piešťanoch, no ako učiteľka tanca pôsobila aj vo Vrbovom. Jej žiačky zo základnej umeleckej školy získavali mnohé ocenenia na domácich aj medzinárodných tanečných súťažiach. Jej tance a choreografie nechávali divákov v nemom úžase. S vekom pribúdali nielen úrazy, ale aj osamelosť a neschopnosť postarať sa o samú seba. Tá vyvrcholila v rozhodnutí jej jediného syna Petra, ktorý žije v Amerike, umiestniť svoju matku v špecializovanom zariadení Alzheimer centrum v Piešťanoch. A tak národne cítiaca O. Osvaldíková, ktorá sa síce v Amerike narodila, no nikdy tam nebola doma, oslávila svoje 101. narodeniny v Alzheimer centre, v priazni opatrovateľov, ktorí sú jej súčasnými spoločníkmi. „Príďte za mnou už zajtra, prosím,“ povedala nám na koncerte. Posledné chvíle v jej domove na Teplickej ulici v Piešťanoch jej spríjemňovala opatrovateľka Jana Áčová, ktorá ostane v srdci O. Osvaldíkovej natrvalo ako jej dievčatá – baletky, ktoré na ňu s láskou spomínajú. „Aj teraz, keď príde moja dcérka Pavlína Hulmanová domov, určite bude chcieť navštíviť svoju pani učiteľku, aby jej poďakovala za to, čo ju naučila,“ povedala nám matka vysokoškoláčky, ktorá sa i vďaka O. Osvaldíkovej rozhodla pre štúdium tanca.

Ďalším Piešťancom, ktorý v tomto roku dovŕšil 101 rokov, je Ján Rúčka, pôvodným priezviskom Ručkay. Narodil sa v rodine maloroľníka 29. augusta 1915 v Bojnej. Vyučil sa za stolára, ale po absolvovaní vojenskej služby pracoval ako príslušník vojenskej stráže a colník. Strážil hraničný priechod medzi Slovenskom a Maďarskom v Lenártovciach, v období Slovenského štátu cukrovar v Trnave, neskôr pracoval na hraniciach v Holíči, Dúbravke a tiež v okrese Svidník. Ako 33-ročný sa zosobášil so svojou životnou láskou Annou. Vychovali spolu tri deti. Stojedenročný Piešťanec má jedinečný recept na dlhovekosť – každé ráno studenú sprchu a strúčik cesnaku. Zrejme i vďaka tomu si v dobrej kondícii splnil svoju občiansku povinnosť na tohtoročných marcových parlamentných voľbách. Najstarší muž z Piešťan, vtedy storočný J. Rúčka, vhodil hlasovací lístok do volebnej urny, aby zahlasoval za blaho a dobro svojich potomkov.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 43, ktoré je v predaji od 25. októbra.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava