Na Slávikovi domova spievali starkí už zabudnuté piesne

  • Kultúra a spoločnosť
  • 8. decembra 2016, 09:26
  • Autor:vd

Už po trinásty raz sa z Domova dôchodcov Klas vo Vrbovom ozýval spev a muzika. V utorok 29. novembra súťažili starenky a starčekovia o titul Slávik domova. Tento rok si titul aj novú sošku odniesla Zdenka Vičanová. Tým prevzala symbolické žezlo od striebornej slávice Oľgy Sedláčkovej, ktorá sa v minulosti stala viackrát držiteľkou zlatého slávika. Na tretej priečke sa umiestnil Rudolf Vitek.

Súťažné kolo bolo pomerne náročné. Súťažiaci si vybrali nie ľahké, ale poniektorí aj hlasovo technicky náročné piesne, takže harmonikár Michal Kriho, ktorý sedel pri stole spolu so spevákmi a udával prvý tón, musel pri niekoľkých obzvlášť náročných piesňach zahrať aj ďalšie, aby sa starkí „chytili“. Komu to nešlo, pomáhalo celé osadenstvo domova. Medzi jednotlivými blokmi súťažných piesní si speváci spolu s divákmi i návštevníkmi koncertu zaspievali najobľúbenejšie pesničky. A tak sa jedálňou domova ozývali napríklad aj piesne z regiónu: „Stáli baby na ulici, stáli štyri hodziny, až dokál si neprebrali šecky klepy z dzedziny. Jedna baba povedala, že má syna na vojne. Že fasuje štricnu chleba, že by zedol dve…“

Porota v zložení Ján Prievozník z Vrbového a manželia Antónia a Jozef Mitošinkovci z Krakovian sa azda aj celú hodinu radila, ktorý z účinkujúcich si oprávnene zaslúži vyspievanú cenu. Medzitým ľudí bavila už tradične Vavrinecká trojka z Kočína-Lančára. Tentoraz si bubeník Pavol Kunic, trubkár Emil Jankovič a harmonikár M. Kriho privolali aj posilu s ďalšou trúbkou. Zvuk kapely, ktorá hrá do tanca i na počúvanie po celom širokom okolí, sa niesol až k šikmej veži. Tí, čo mali zdravé nohy, si aj zatancovali. Riaditeľka domova Eva Juhásová spolu so svojimi kolegyňami využili prestávku na rozdávanie kvetov jubilantom i oslávencom mením. Najviac vinšov smerovalo ku Katarínam.

Zlatá slávica Zdenka Vičanová (vľavo) si nielen zaspievala, ale aj zatancovala.

Po zábave nasledovalo vyhodnotenie súťaže. Okrem spomínaných víťazov si titul skokan roka odniesol Eugen Horváth, objavom roka bola Z. Vičanová, najzapálenejší prejav mala Zuzana Nosková, body za umelecký dojem získala Emília Kubišová. Porotcovia ocenili výber piesne Pavlíny Otrubčákovej i náročný duet v podaní Z. Noskovej a Z. Vičanovej, ich sympatie získala Alžbeta Drobná a peknou farbou hlasu vynikla Helena Masárová.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 49, ktoré je v predaji od 6. decembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel