Na piešťanských hodoch muzika aj svätá omša

  • Kultúra a spoločnosť
  • 24. augusta 2016, 10:33
  • Autor:vd

Na Mariánskom námestí síce v nedeľu 21. augusta do piešťanských hodov zapršalo, no s pribúdajúcimi hodinami a ľuďmi, ktorí prišli na burčiak, pukance, živánsku a rezkú muziku, sa aj obloha umúdrila.

Hody sa už tradične oslavujú v mieste, kde stojí v starých Piešťanoch kostol, zasvätený uhorskému kráľovi Štefanovi. Pri tejto príležitosti sa v svätostánku dopoludnia konala slávnostná hodová svätá omša, na ktorej vystúpil zbor Coro Laudamus. Popoludnie už patrilo dychovke Nadličanka, country hudobníkom zo Šterús – kapele Neznámi a večer sa námestím niesli tóny tanečnej hudby v podaní skupiny Disk. Ich speváčka siahla po repertoáre, ktorý lahodil staropiešťancom, ale aj obyvateľom z iných štvrtí. „Na hody chodíme pravidelne, dnes sme tu s dcérou a jej manželom z Banky,“ muviedla pre Piešťanský týždeň Gabriela Majerová z piešťanskej Kanady. „Dnes sa nám troška ochladilo, tak som sa musela teplejšie obliecť, ale som rada, že nálada i atmosféra je vynikajúca,“ tešila sa z podujatia jeho organizátorka, riaditeľka mestského kultúrneho strediska Marta Jurčová.

Pod pódiom sa večer začalo tancovať, ľudia posedávali na lavičkách i postávali s pohárom burčiaku pod pódiom. Už tradične si hody nenechajú ujsť piešťanskí Rómovia, ktorí sa vyparádia do sviatočných šiat a pekne upravia nielen seba, ale aj svoje deti. „Som rád, že som si prvýkrát vyskúšal aj fotenie účinkujúcich, odfotil som si aj kostol a svojich kamarátov,“ povedal nám asi sedemročný černovlasý Patrik, ktorý zopár záberov poskytol aj Piešťanskému týždňu.

Okrem hodovej zábavy na Mariánskom námestí hudba znela aj pod mušľou v mestskom parku. Tam svoje džezové umenie prezentovala kapela Old Boys Jazz Band.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 34, ktoré je v predaji od 23. augusta.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel