Kvapka krvi: Darovali to najcennejšie, čo majú

  • Kultúra a spoločnosť
  • 8. decembra 2016, 09:08
  • Autor:am

Mnohí ľudia len pri predstave ihly prepichujúcej ľudskú kožu strácajú pevnú pôdu pod nohami a okamžite zamdlievajú. Mnohí sa čudujú, nechápavo, ba až pohŕdavo krútia hlavami nad darcami krvi, ktorí „načopreboha“ dobrovoľne podstupujú takéto zákroky. Čudujú sa dovtedy, kým oni, prípadne ich blízki neležia na nemocničnom lôžku a v kritickej situácii zisťujú, že pre nich nie je dostatok vhodnej krvi na transfúziu.

Redakcia Piešťanského týždňa v zastúpení najmladšej redaktorky Alexandry Mathiasovej sa zúčastnila Samosprávnej kvapky krvi v Kultúrno-spoločenskom centre Fontána vo štvrtok 1. decembra. O ôsmej už boli dotazníky pripravené, lekár a sestričky dobre naladení a zopár prvých darcov úspešne prebudených. Tak sme sa rozhodli spojiť pracovné s užitočným a už po siedmy raz si taktiež „pustiť žilou“.

Po vyplnení dotazníka sa darcovia presunuli do improvizovanej čakárne s tromi stoličkami. Prisadli sme si teda k dáme a pánovi. Ochotný darca nám ukázal svoju pýchu – tetovanie na predlaktí, ktoré znázorňuje holubicu používanú ako symbol darcovstva a pri nej nakreslenú krvnú skupinu. „Výborný nápad! Pán ma inšpiroval. Možno si to aj ja dám vytetovať,“ zhodnotila spolusediaca a dali sme sa do reči. „Krv darujem pravidelne, od svojich osemnástich rokov. Povedala som si, že štyri mesiace už ubehli, môžem ísť zasa. Bežne chodievam do Trnavy, ale toto mi vyhovovalo, pretože je to bližšie. Prišli zdravotníci, ktorých poznám, bežne mi odoberajú krv a dôverujem im,“ zverila sa pre Piešťanský týždeň darkyňa Monika Forrová z Piešťan. „Určite odporúčam darcovstvo, odporučila som to aj svojim spolužiakom. Mňa k tomu priviedla teta, aj krstný darovával pravidelne. Je to super pocit, keď viem, že tým niekomu pomôžem. Mám nulu pozitív, a tak každý, kto má pozitív, môže dostať moju krv,“ s úsmev dodala úspešná darkyňa a vybrala sa na úvodnú prehliadku.

Každý, kto chce darovať krv, musí prejsť vstupným vyšetrením. V piešťanskej nemocnici berú na tento účel krv zo žily, Národná transfúzna služba len pichne ihlu do prsta. Prvodarca zadá svoje údaje, pravidelnému ich skontrolujú. V priebehu niekoľkých sekúnd skontrolujú krv a s čiarovým kódom nalepeným na dotazníku, ktorý slúži ako elektronický skríning výsledkov, si presadnete k lekárovi.

Doktor nám teda skontroloval odpovede v dotazníku, zmeral tlak, tep, popýtal sa na oddych i raňajky. „Treba si dať chlebík či rožok s džemom, medom a k tomu kávu, čaj. Taktiež večera predtým primeraná, nič mastné, vypekané,“ povedal lekár Ján Šiška. Okrem toho musí byť darca zdravý, nemal by mať žiadne ťažkosti, byť po vážnych úrazoch či operáciách. Detaily sa dozvie pri absolvovaní spomínaných „procedúr“, potom už doktor rozhodne, či je človek vhodným darcom alebo nie.

Nám sa podarilo splniť všetko, a tak sme sa presunuli do bledozeleného kresla. Veľmi milá „teta sestrička“ si overila totožnosť a potom sa už pustila do napichovania žily. Krv tečie do vrecka približne desať minút, čas vám spríjemnia debaty so zamestnancami alebo robenie „selfíčok“. Prípadne sledujete „záchranu“ omdlievajúceho prvodarcu vedľa vás.

Ale nie, nebolo to až také zlé, mladému mužovi len jednoducho došlo nevoľno. Môže však pokojne vyskúšať darovať krv opäť. „Po prvý raz je človek v strese. Keď zacíti, že to nie je nič vážne, lepšie sa pripraví psychicky, dá si lepšie raňajky, príde zas. Nie je to o tom, že keď to na prvý raz nevyjde, už sa nemôže vrátiť,“ poznamenal J. Šiška.

Po dotečení 450 mililitrov krvi sme si od zástupcu piešťanskej radnice prevzali balíček s perom, mrkvovou šťavou a džúsom. Odber napokon plánovalo absolvovať 24 ľudí, úspešne sa to podarilo osemnástim. „Aj keď príde menej ľudí, nerobí nám to problém. Tu nejde o žiadny biznis. Nezáleží nám, či príde desať alebo dvadsať darcov. Sme radi za každého,“ povedal J. Šiška. „Sme zamestnanci Národnej transfúznej služby, ktorá má svoje odberové centrá v krajských mestách. Robíme výjazdy, aby sme boli bližšie k ľuďom. Mnohí z nich nemôžu ísť do Nitry, Trnavy a pokiaľ viem, v nemocniciach, ako je piešťanská, je možnosť darovať len raz do týždňa. Chodíme preto po okolí a sú už aj určité odberové miesta, v ktorých to má tradíciu. Konkrétne do Maduníc, Drahoviec či Krakovian chodíme pravidelne zhruba trikrát do roka a tamojšie partie prichádzajú stabilne,“ uviedol lekár.

I keď po odbere nesmiete robiť ťažkú prácu, môžete mať chvíľu závraty či cítiť sa vyčerpane, stojí to zato. Pocit, že ste niekomu pomohli a možno i vďaka vám prežije, je nezameniteľný. „Doba je ťažká a toto je o nezištnej pomoci. Krv však určite niekomu dajú a človek tým pomôže vyliečiť ochorenie alebo zachrániť život,“ dodal J. Šiška.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 49, ktoré je v predaji od 6. decembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav