Kornel Chmelo, vynikajúci detský primár, by mal sto rokov

  • Kultúra a spoločnosť
  • 10. februára 2017, 08:47
  • Autor:V. Dusíková/(msk)

Dňa 10. februára, si piešťanská verejnosť pripomína sto rokov od narodenia charizmatického primára detského oddelenia bývalej nemocnice s poliklinikou, MUDr. Kornela Chmela. Tento vynikajúci detský lekár získal až po smrti titul čestný občan Piešťan. Tiež bývalý trnavský arcibiskup Róbert Bezák mu udelil Cenu biskupa Mons. Pavla Jantauscha in memoriam za rok 2011 za celoživotný prínos v oblasti vedy.

V dobe, keď primár Chmelo liečil piešťanské deti, nebolo mladej rodiny, ktorá by ho nepoznala. A nebolo dieťaťa, ktoré by svojím pozorným okom neodsledoval nielen počas preventívnych prehliadok v školách či škôlkach, ale aj vo svojej ambulancii. Mnohí z nás si pamätajú jeho pokyny: „Postav sa rovno, vypni hruď, hlavu hore, ramená dozadu, špičky zarovno.“ Už podľa postoja dieťaťa a jeho pohľadu, prekrvenia pokožky, kvality nechtov či vlasov videl, ako sa vyvíja a či je zdravé. Známe boli jeho buchnáty do chrbta, očkovanie do ramena. Množstvo detí, množstvo správne určených diagnóz, množstvo zachránených životov. Nik z detí a tiež našich rodičov zrejme ani netušil, že práve tento lekár uskutočnil ešte v roku 1947 prvú exsanguináciu, čiže kompletnú výmenu krvi novorodenca. Bolo to v Bratislave.

Písal sa rok 1999. Na slávnostnom druhom mimoriadnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Piešťanoch, ktoré sa uskutočnilo 22. októbra v sobášnej sieni mestského úradu, udelili lekárovi MUDr. K. Chmelovi titul Čestný občan mesta Piešťany in memoriam. Prevzala ho jeho manželka Helena, s ktorou Kornel vychoval päť detí. Čestné občianstvo získal jednak za zásluhy v obohatení ľudského poznania vynikajúcimi tvorivými výkonmi, a tiež za celoživotnú starostlivosť o deti, najmä novorodené. Občania Piešťan si ho pamätajú ako nesmierne obetavého detského lekára. Pre svoje náboženské presvedčenie ho často prekladali z miesta na miesto.

Aký bol jeho život? Uvedieme ho aspoň v skratke. K. Chmelo sa narodil 10. februára 1917 v Žiari nad Hronom. Maturoval v roku 1935 v Bratislave. Lekársku fakultu Univerzity Komenského absolvoval v roku 1941. Uskutočnil prvú exsanguináciu novorodenca. Bol veľmi uznávaný najmä ako nesmierne obetavý detský lekár. Bol prvým primárom Detského oddelenia Nemocnice s poliklinikou v Liptovskom Mikuláši, založil tu aj terénnu starostlivosť o dieťa v okrese. V roku 1958 musel však z politických dôvodov odtiaľto odísť. Nastúpil do Bojníc, no v roku 1969 ich opustil a nastúpil ako primár detského oddelenia Nemocnice s poliklinikou v Piešťanoch. Po dosiahnutí dôchodkového veku bol preradený za obvodného detského lekára a pracoval až do 75. roku svojho života.

„MUDr. Chmelo bol nielen skvelým diagnostikom, ale aj nezištným a obetavým lekárom, ktorý vo svojej klinickej praxi dokázal využiť všetky dostupné možnosti liečby malého pacienta. Neprestajne sa vzdelával, bol výborným pedagógom a svoje bohaté vedomosti a klinické skúsenosti vedel rozdávať mladším kolegom. Okrem toho mal nezvyčajne krásny a láskavý vzťah k deťom. Vždy stál na strane dieťaťa. Pán primár Chmelo bol nielen medicínskou, ale aj obrovskou morálnou autoritou, ktorú sme všetci rešpektovali,“ napísala o ňom doc. MUDr. Elena Košková, PhD.

Za svoj ľudský prístup, celoživotnú starostlivosť o deti, najmä o novorodencov, mu Mestské zastupiteľstvo mesta Piešťany v roku 1999 udelilo titul Čestný občan mesta Piešťany in memoriam. V roku 2011 sa stal držiteľom Ceny biskupa Mons. Pavla Jantauscha in memoriam. Toto ocenenie získal za celoživotný prínos v oblasti vedy. Udelil mu ho trnavský arcibiskup Mons. R. Bezák.

MUDr. Kornel Chmelo zomrel v Piešťanoch 1. auguta 1996. Česť jeho pamiatke!

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 5, ktoré je v predaji od 7. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel