Knihu Winterových spomienok pokrstili makom

  • Kultúra a spoločnosť
  • 9. marca 2017, 12:23
  • Autor:am

Nové vydanie knihy Spomienky na Piešťany, ktorú napísal sám budovateľ piešťanských kúpeľov Ľudovít Winter, uzrelo svetlo sveta. V stredu 1. marca ju pokrstili v priestoroch Elektrárne Piešťany. Za prítomnosti verejnosti knihu do života uviedli makovými zrniečkami.

Život Ľ. Wintera, ktorý sa zaslúžil o to, aby sa z Piešťan stalo slávne kúpeľné mesto, prilákal do Elektrárne desiatky návštevníkov. Tí sa stali svedkami krstu knihy Spomienky na Piešťany, ktoré Winter písal v 60. rokoch minulého storočia. Knihu pokrstili makom, pretože autor memoárov miloval makové šúľance.

O vydanie sa zaslúžili aktivisti z občianskeho združenia (OZ) ProWinter v spolupráci s Balneologickým múzeom Piešťany a viacerými lokálnymi partnermi. „Keď organizujeme akcie na podporu projektu Sochy Ľudovíta Wintera, príde reč aj na život a dielo Winterovcov. Zistili sme, že mnoho nielen návštevníkov, ale aj obyvateľov nepozná históriu a nevie, čo všetko Winterovci pre mesto spravili. Vždy ich odkazujeme na knihu Spomienky na Piešťany,“ uviedla Katarína Hallová z OZ ProWinter. Aktivisti pritom zistili, že kniha už dávno v slovenčine nebola vydaná a je nedostupná. Oslovili preto riaditeľa Balneologického múzea, aby ju spoločne opäť dostali na trh.

Oproti predchádzajúcemu vydaniu sa čiastočne zmenilo i vnútro. „Je to prvé slovensko-anglické vydanie, doposiaľ bolo totiž vydané samostatne slovenské a samostatne anglicko-nemecké vydanie,“ uviedol Vladimír Krupa, riaditeľ Balneologického múzea. Kniha Spomienky na Piešťany nie je len o Ľ. Winterovi, ale aj o histórii kúpeľného mesta od konca 19. storočia do druhej polovice 20. storočia. „Rozhodli sme sa preto, že vydaním poskytneme obyvateľom a domácim a zahraničným návštevníkom informáciu o histórii Piešťan,“ prezradil V. Krupa.

Nové vydanie memoárov Ľudovíta

Tomáš Bušo z OZ ProWinter sa z nového vydania teší a jednoznačne knihu odporúča. „Cítim sa veľmi dobre, pretože kniha sa opäť dostane medzi ľudí. Je v nej úžasný príbeh. Ľudia by mali vedieť, ako vznikli kúpele a ako by sme mohli čerpať z myšlienok Ľudovíta Wintera, jeho memoárov do budúcnosti. V každej knižnici nielen Piešťanca by táto kniha mala figurovať,“ dodal T. Bušo.

Pamäti napísal Ľ. Winter ako 97-ročný v maďarčine. Preložené boli do slovenčiny a Balneologické múzeum ich získalo ešte pred rokom 1989. Sú uložené v odbornom archíve múzea. Až zmena politického režimu umožnila vydať túto publikáciu, ktorá teraz vyšla na 176 stranách s 12 farebnými prílohami, 116 čiernobielymi obrázkami a rodokmeňom.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 9, ktoré je v predaji od 7. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek