Gymnazisti zorganizovali zbierku pre Afriku

  • Kultúra a spoločnosť
  • 26. októbra 2016, 11:10
  • Autor:vd

Pri príležitosti 80. výročia založenia piešťanského gymnázia sa niekoľkí dobrovoľníci na čele s Barborou Banasovou zo septimy rozhodli zorganizovať zbierku šatstva, hračiek a kníh. Naplnili nimi stoly i škatule, ktoré porozkladali systémom burzy v starej telocvični. Verejnosť prichádzala do priestorov, deti si vyberali hračky, rodičia i starí rodičia odevy. V piatok 21. októbra ich prišlo podporiť niekoľko desiatok ľudí, ktorí do pokladničky vložili svoj príspevok pre Afriku.

„Výťažok z akcie poputuje na účet UNICEF-u, konkrétne na projekt Školy v Afrike. Študenti chcú ukázať, že si svoje bezplatné školstvo vážia a na gymnáziu sa im dostáva kvalitné vzdelávanie, čo, bohužiaľ, žiakom v Afrike nie je umožnené. Zároveň chcú ukázať silu dobrovoľníckej práce, množstvo sociálneho cítenia a ochoty pracovať zadarmo a pomáhať sociálne slabším,“ povedala koordinátorka dobrovoľníckej činnosti Stanislava Šimová. Práve ona bola kedysi triednou učiteľkou aktivistov, ktorých si vo vyšších ročníkoch prevzala pod svoje krídla Lívia Rajnáková. Obe pedagogičky i riaditeľka školy Miroslava Hanková boli s priebehom akcie spokojné a tiež študentov podporili. „Utŕžené peniaze poputujú na africké školy a ich rozvoj, zvyšné nepredané šatstvo odovzdáme rodinám v núdzi, ktoré žijú v azylovom dome, a nepredané hračky obohatia zbierku Materského centra Úsmev v Piešťanoch,“ skonštatovala B. Banasová.

K najaktívnejším dobrovoľníkom okrem už uvedenej „hlavy projektu“ patria študenti septimy Ondrej Chamraz, Michal Kočárik, Lenka Kadlecová, Katarína Jurkasová, Simona Šlosáriková, Dário Domin a študenti z iných tried Lukáš Valo (1. B) či Natália Banasová (kvarta).

„Keď som sa spýtala Bašky, prečo chce takúto akciu zorganizovať, odpovedala mi: ‚Cez prázdniny som videla na internete pútač, ktorý ma zaujal, tak som si vyhľadala všetky potrebné informácie a povedala som si, že by bolo super, keby sa našli dobrovoľníci, ktorí by do toho so mnou išli. Všade okolo nás sú len samé zlé správy, nikto sa nesnaží nič urobiť pre zlepšenie, všetci len nadávajú, sú zahľadení len do seba a zaujímajú ich len vlastné problémy‘,“ uviedla S. Šimová. „Žijeme v dobe, keď ľudia zabúdajú, že existujú aj takí, ktorí majú oveľa horšie podmienky. My sme tí, ktorí môžu priložiť ruku k dielu. A zdá sa mi, že na gympli nie je veľa aktivít, ktoré vznikajú z iniciatívy študentov, tak som chcela ísť príkladom, motivovať k činorodosti. Možno sa teraz rozbehnú aj iní,“ dodala B. Banasová.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 43, ktoré je v predaji od 25. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek