Európsky deň D na gymnáziu

  • Spravodajstvo
  • 13. júna 2017, 14:50
  • Autor:Nina Papcunová, II. A

Pre Gymnázium Pierra de Coubertina v Piešťanoch bol 6. jún veľkým dňom, Európskym dňom D. Škola sa zapojila do projektu Ambasádorských škôl Európskeho parlamentu (EPAS), ktorého hlavným cieľom je zvýšiť povedomie študentov o Európskej únii.

V rámci programu, ktorý otvorili privítaním hostí riaditeľka školy Miroslava Hanková a garant projektu Peter Rusnák, sa žiaci vybraných tried zúčastnili viacerých prednášok. Najskôr s Pavlom Hricom, výkonným riaditeľom nadácie Pontis, venoval sa téme občianskej spoločnosti, dobrovoľníctva a sociálneho altruizmu. Po ňom vystúpil poslanec NR SR Martin Klus s témou budúcnosti Európskej únie. Tretej prednášky sa zhostil študent gymnázia Tomáš Blahuta, ktorý prezentoval výskum zo svojej SOČ-ky (stredoškolská odborná činnosť) týkajúci sa extrémizmu a xenofóbie na Slovensku. Nakoniec sa dostal k slovu školský klub Debatnej asociácie pôsobiaci na gymnáziu. Medzitým mali študentskí ambasádori priestor pre rozhovory s komisármi EPAS-u – Dr. Hornou a Dr. Petöczym.
Riešili v nich nielen záležitosti realizácie projektu, ale aj možnosti budúcej spolupráce.

Všetky vymenované aktivity boli vhodné pre starších študentov, ale čo so žiakmi z nižších ročníkov osemročného štúdia? Aby neboli úplne vyradení z projektu, študenti – ambasádori vytvorili súťaž Kinder EPAS, v ktorej žiaci prímy, sekundy, tercie a kvarty dostali za úlohu vybrať si jednu z krajín Európskej únie, zistiť o nej základné informácie, prípadne pripraviť krátku prezentáciu a vyzdobiť si tematicky triedu.

Gymnazisti ponúkali aj občerstvenie.

Žiaci sa tejto úlohy zhostili viac ako bravúrne, nielenže si dali výnimočne záležať na nápaditej výzdobe (Videli ste už tulipány v lete? Trieda kvarta mala papierové, ba dokonca aj živé!), ale taktiež lákali študentov na občerstvenie zhotovené podľa typických národných jedál vybranej krajiny. Okrem toho si pripravili aj malé bonusy: príma talianske vlajočky, sekunda prehľad najznámejších írskych hudobníkov, tercia hudobný sprievod francúzskych šansónov v podaní Edith Piaf, kvarta holandský bicykel. Študenti a učitelia mali možnosť hlasovať za najlepšie vyzdobenú triedu.

Európsky deň D bol zaujímavým spestrením a nadštandardnou aktivitou pre celé gymnázium. Veríme, že každá akcia projektu splnila svoj účel a objasnila študentom, aká dôležitá je pre nás Európska únia a jej hodnoty, teda aké výhody so sebou prináša, ale aj aké následky by nastali, keby sa nevyvíjala ďalej.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek