Diela piešťanských škôlkarov poputujú do Bruselu

  • Kultúra a spoločnosť
  • 24. novembra 2016, 08:32
  • Autor:mš/vd

Deti z piešťanskej Materskej školy na Staničnej ulici a jej pracoviska v Zavretom kúte maľovali rozprávkové príbehy. Zapojili sa do projektu Eurorozprávky. Z 28 krajín Európskej únie si vyžrebovali Poľsko. Maľovali ľudovú rozprávku našich severných susedov – O zlatej rybke. Ich dielka uvidia aj v Bruseli.

Ako uviedli predstaviteľky škôlky Jana Remiášová a Jaroslava Tarabová, do užšieho výberu vybrali uvedenú škôlku autorky projektu ako jedinú v Piešťanoch i okrese. Skôr ako sa malí výtvarníci pustili do maľovania, oboznámili sa s krajinami únie, spoznávali jej symboly a sídlo. Hľadali na mape Slovensko a Poľsko, porovnávali ich rozlohu, prírodné a kultúrne krásy. Potom im učiteľky prečítali rozprávku a detičky pretavili do kresby svoje zážitky z počutého textu. Rozprávku si aj samy zdramatizovali, takže sa zahrali na hlavných hrdinov a na dôvažok asistovali pri zhotovovaní výstavného panelu so svojimi kresbičkami a o zážitkoch z kreslenia porozprávali.

Projekt figuruje ako podujatie pod záštitou slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Každá rozprávka zavedie deti do blízkeho i vzdialeného sveta európskeho spoločenstva. Materské školy z jednotlivých miest Slovenska maľovali a priestorovo stvárňovali 28 rozprávok zo všetkých členských krajín EÚ. Výsledné kresbičky vystavia v Bruseli a na medzinárodnej konferencii v Bratislave.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 47, ktoré je v predaji od 22. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava