Basu pochovajú a koniec fašiangu oslávia tancovačkou viaceré obce

  • Kultúra a spoločnosť
  • 2. februára 2017, 08:53
  • Autor:vd/vp

Aktuálne sa v obciach i v mestách konajú karnevaly, plesy a na konci februára i fašiangové veselice. Fašiangy sú obdobím od Troch kráľov do Popolcovej stredy. Sú pohyblivým sviatkom, končia sa štyridsať dní pred Veľkou nocou. Po nich nasleduje pôstne obdobie, ktoré sa tento rok začína 1. marca. Mládenci musia dovtedy stihnúť obradné „pochovávanie” basy, symbol dedinských tancovačiek.

Ako pre Piešťanský týždeň uviedla etnologička Vladimíra Pribišová, „v období Veľkej Moravy sa na území dnešného Slovenska používal termín mjasopust, v stredoveku ho vystriedal názov nemeckého pôvodu – Faschang, ktoré označuje pôvodne výčap a nápoj pred pôstom. V minulosti boli obdobím hodovania a veselosti, vyvrcholením ktorého bola fašiangová zábava s maskami vyjadrujúcimi ‚svet naruby‘, v ktorom sa stierali spoločenské bariéry. Usporadúvali sa priadky, zakáľačky a svadby. Tri dni pred pôstom – posledný fašang – boli vyvrcholením fašiangov. Začínali sa obchôdzkami mládeže po domoch a vyberaním naturálií, z ktorých sa pripravovala tanečná zábava. Konali sa väčšinou v nedeľu. Obchôdzky mládeže sa zachovali aj v niektorých obciach v našom regióne. Symbolom konca fašiangov je pochovávanie basy. Tá sa pochovávala na poslednej zábave pred pôstom a bola paródiou na skutočný pohreb. Pri pochovávaní vystupujú postavy oblečené v kostýmoch – kňaz, kostolník alebo rechtor a smútiaci pozostalí‘. Basu vynesú za náreku prítomných von zo sály. Jednu z najživších foriem ľudového divadla môžeme vidieť v utorok pred koncom fašiangov aj v Piešťanoch. Po období fašiangov nasleduje štyridsaťdňové pôstne obdobie, trvajúce až do Veľkej noci.“

■ V Chtelnici
budú tento rok chodiť šabľovníci aj so svojím sprievodom od domu k domu v dňoch 26.-28. februára. Už tradične navštívia aj základnú školu a vyzvŕtajú i učiteľky. Tancovačka s pochovávaním basy bude v kultúrnom dome 28. februára večer. Tento ľudový zvyk chodenia Pod šable pretrval v obci až do súčasnosti. Mládenci nechodia v ľudovom odeve ako v iných obciach regiónu, pretože zábava mala v minulosti skôr mestský charakter. Fašiangovníci tvoria 12-člennú skupinu. Majú rovnaký odev, odlišní od skupiny sú len hajdúch a richtár. Hajdúch má na hlave čákov so zastoknutým dlhým pierkom, červený dolomán a na boku pripevnenú šabľu. Richtár má na hrudi perulu s dlhými farebnými stuhami. Je hlavným organizátorom zábavy a preberá aj peniaze, za ktoré sa večer uskutoční zábava. Sprievod navštevuje domy, mládenci tancujú špeciálny tanec so šabľami – trsteničkami. Po ňom vykrútia dievčatá a ženy.

■ V Lančári býva už tradične pochovávanie basy, na ktoré sa starostlivo chystá Folklórna skupina Podhoranka. Nácviky už frčia na plné obrátky. „Zatiaľ nemáme plagáty a ešte sme nedoladili detaily. Určite ale bude v rámci programu skákanie pod šable, potom ako zvyčajne scénky, o polnoci pochovávanie basy, bude i tombola a hudobne nás celý večer bude sprevádzať skupina Retro,“ uviedla pre Piešťanský týždeň Martina Brašková z Podhoranky.

Chtelnica: Šabľovníci budú chodiť po obci od 26. do 28. februára.

■ V Brunovciach obchádzali v minulosti mládenci dedinu, pospevujúc si pieseň Fašiangy, Turice, ktorá je s menšími obmenami rozšírená na celom Slovensku. Vytancovali gazdinú a dievčatá súce na vydaj, ktoré pozvali večer na zábavu do krčmy. Domáci ich odmenili pálenkou, fánkami, šiškami, vajíčkami…

■ Vo Veľkom Orvišti v sobotu pred hlavným fašiangom dievčatá chystali pre chlapcov perá – vetvičky rozmarínu ozdobené farebnou stuhou. Nasledujúce tri dni bývala v obci zábava, ktorú väčšinou usporadúvali hasiči. Neskôr robili v pondelok obchôdzky, zúčastňovali sa ich hasiči a pred vyučovaním i školáci.

■ V Trakoviciach
chodili po dedine skupiny masiek – maškary (falošná nevesta, baba s deckom, žena s chlapom na chrbte, polochlap – položena, koza, medveď, slameník).

■ V Modrovke sa do začiatku 20. storočia zachovala obyčaj priväzovať dievčatá o klát. Na zábave sa tancoval stoličkový tanec, ručníkový tanec, lístkový tanec.

■ V Modrovej sa v posledný fašiangový deň, v utorok, tancovala káčerová.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 4, ktoré je v predaji od 31. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav