Autobusy v Piešťanoch vo štvrtok zadarmo

  • Kultúra a spoločnosť
  • 21. septembra 2016, 09:36
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Autobusy mestskej hromadnej dopravy budú v Piešťanoch vo štvrtok 22. septembra jazdiť zadarmo. Kúpeľné mesto sa týmto gestom pripojilo ku kampani s názvom Týždeň mobility, a to k dvetisícdvesto mestám „starého“ kontinentu. Európsky týždeň mobility (ETM) sa koná každý rok od 16. do 22. septembra s cieľom povzbudiť samosprávy, aby zaviedli a podporovali opatrenia udržateľnej mestskej mobility a aby vyzvali svojich obyvateľov využívať na prepravu multimodálnu dopravu (peši, bicyklom či hromadnou dopravou) – alternatívy osobných motorových vozidiel.

Tento rok je kampaň zameraná na propagáciu ekonomických prínosov inteligentnej a udržateľnej mobility pre jednotlivcov, organizácie a spoločnosť. Motto aktuálnej kampane ETM 2016 je Inteligentná a udržateľná mobilita – Investícia do Európy.

Podmienkou zapojenia sa je povinnosť samosprávy registrovať sa a štatutárnym zástupcom samosprávy podpísať Chartu 2016, v ktorej si môže vybrať z troch okruhov aktivít, a to: zorganizovanie aktivity súvisiace s ústrednou témou, Inteligentná a udržateľná mobilita – investícia do Európy, zrealizovanie aspoň jedného trvalého opatrenia, ktoré prispeje k postupnému prechodu od prepravy osobným vozidlom na prostrediu šetrný dopravný prostriedok alebo zapojenie sa do Dňa bez áut (22. september) a vyčleniť jednu či viaceré zóny v meste výhradne pre chodcov, cyklistov a verejnú dopravu.

Samosprávy, ktoré splnia všetky tri kritériá, sa stanú zlatými účastníkmi, čo ich oprávňuje uchádzať sa o Európsku cenu ETM 2016. Samosprávy môžu získať aj národnú cenu ETM 2016, a to v kategóriách aktívna samospráva, efektívne trvalé opatrenie a originálna aktivita. „V rámci Slovenska sa zapojilo rekordné množstvo, až štyridsaťšesť samospráv,“ povedala Andrea Štulajterová zo Slovenskej agentúry životného prostredia.

V niektorých mestách za jazdu na bicykli ponúkajú zľavy obchodníci, v iných sa v rámci tejto kampane pripravujú na rozšírenie cyklotrás. Podľa organizátorov však Slovensko ešte nie je pripravené na masívne používanie bicyklov ako prepravného prostriedku za prácou či nákupmi a tento druh dopravy pre nebezpečnosť pohybu po slovenských cestách zatiaľ možno radiť skôr k adrenalínovým športom.

Inak to nie je ani v Piešťanoch a okolí. I keď pomaly cyklistické chodníky v meste pribúdajú, pruhy na cestách vyznačujúce trasy pre vyznávačov bezmotorovej dopravy na dvoch kolesách vodiči áut len veľmi málo rešpektujú.

Aj strategická trasa medzi Moravanmi nad Váhom, cez Banku a Piešťany smerujúcu na Trebatice a Krakovany až po priehradu Čerenec za Vrbovým sa utápa v nekonečných diskusiách piešťanskej samosprávy, kadiaľ ju viesť. Či z ľavej alebo pravej strany desiatky rokov nepoužívanej železnice, alebo po nejakej nadstavbe schátraného koľajiska. Práve táto trasa pretínajúca okres Piešťany by v najväčšej miere pomohla zaistiť bezpečné cyklistické spojenie či už za prácou obomi smermi, ale i ako unikátna trasa vedúca od úbočí vrchov Považského Inovca naprieč údolím Váhu až k Malým Karpatom.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 38, ktoré je v predaji od 20. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav