V Piešťanskom týždni 51-52/2016 sa dočítate…

  • Spravodajstvo
  • 19. decembra 2016, 16:02
  • Autor:red

Piešťanský týždeň vychádza poslednýkrát v tomto roku ako dvojčíslo. V stánkoch a v predajniach nájdete svoje noviny s rozsahom 40 strán. Okrem spravodajstva a pravidelných rubrík v ňom nebude chýbať ani čítanie pre spríjemnenie sviatočných chvíľ a príloha Fotelka s televíznym programom do 8. januára 2017.

Piešťanskému primátorovi sa plat zvyšovať nebude

O Tamajkovi bez Tamajku. I tak by sa dalo nazvať rokovanie piešťanského mestského zastupiteľstva, počas ktorého mu prvý viceprimátor Michal Hynek navrhoval zvýšiť plat o 40 percent. V prípade, že by tento návrh prešiel, Miloš Tamajka by od 1. januára zarábal namiesto súčasných 2552 eur viac ako 3500 eur. Tamajka sa však na štvrtkovom zastupiteľstve nezúčastnil, a tak sa poslanci nedozvedeli, čo si o návrhu svojho zástupcu na zvýšenie platu myslí.


Radnica na záchranu letiska plán nemá!

Po rokoch teoretizovaní vedenie mesta konečne pristúpilo zatiaľ k jedinému konkrétnemu kroku pomoci pri zachraňovaní piešťanského letiska. Novelizáciou všeobecne záväzného nariadenia mesta, týkajúceho sa daní z nehnuteľností, sa letisku ročne uľaví z platenia daní vo výške viac ako 55-tisíc eur. Úľavu v zdaňovaní stavieb a pozemkov spojených s dopravnou infraštruktúrou umožňuje zákon a dáva v tom kompetencie do rúk výhradne obciam a mestám. Iné kroky však piešťanská radnica podľa tvrdení jej právnika Pavla Vermeša ďalej robiť nemieni.

Komentár: Zašlý lesk a súčasná nostalgia Piešťan!

V čom tkvie zašlý lesk a súčasná bieda niekdajšieho pre návštevníkov atraktívneho piešťanského regiónu? Stalo sa tak z dôvodu neschopnosti manažmentu, ktorý sa za posledných dvadsaťpäť rokov v miestnej samospráve vystriedal? Či azda je to dôsledok pádu bývalého režimu a nástupu trhového hospodárstva, v ktorom Piešťany nedokázali svoju slávnu históriu z obdobia pred sto rokmi znovu obnoviť?

Kontrolór P. Konečný: Vo verejných funkciách sme tu pre občanov

Hlavný mestský kontrolór Peter Konečný na konci decembra vo svojej funkcii končí. Prácu kontrolóra na piešťanskej radnici zastával od roku 2009, počas pôsobenia Tamajkovcov na mestskom úrade sa zapísal do povedomia verejnosti najmä kritikou súčasného vedenia mesta. To vo svojich kontrolných správach obviňoval predovšetkým z nehospodárneho narábania s verejnými finančnými prostriedkami a v poslednom období aj z netransparentnosti pri verejnom obstarávaní tovarov a služieb.


Po dvoch rokoch hádok má TAVOS generálneho riaditeľa

Trnavská vodárenská spoločnosť (TAVOS) má takmer po dvoch rokoch svojho riadneho generálneho riaditeľa. Stal sa ním Radovan Foltinský z Popradu. Pôvodného riaditeľa odvolali po doručení anonymu piešťanskému primátorovi Milošovi Tamajkovi na jar v roku 2015. Podľa nepodpísaného listu mal vtedajší riaditeľ TAVOS-u Radoslav Jakab spoločnosť pripravovať na skrytú privatizáciu.

Vianočná rozprávka Zázračný nos s komparzistami z Orvišťa

V novej koprodukčnej slovensko-českej vianočnej rozprávke Zázračný nos, režisér Stanislav Párnický vybral so komparzu i desaťročného Lukasa Kubriczkého a jeho mamu Lindu z Veľkého Orvišťa. Uprostred júla, keď natáčali historické scény v Trnave na Námestí sv. Mikuláša, bola Lukasova mama v pokročilom štádiu tehotenstva. S veľkým bruškom si zahrala trhovníčku, ktorá predávala v košíku kačice. Jej syn zaujal tvorcov nielen výzorom štíhleho, ryšavkastého chlapca, ale i tým, že má chorobu podobnú ako slávny Rain man.


Bezdomovec Toréz prespával na zastávke autobusu aj s káričkou a psíkom.

Záchranca bankomatu z Vrbového, bezdomovec Anton Bielka (71), alias Toréz od začiatku decembra býval na autobusovej zastávke v centre mesta, potom si ustlal na blízkej lavičke. V piatok 2. decembra stískal v ruke dvojeurovku, ktorú mu daroval okoloidúci muž. Na svojom kamióne, čiže detskom kočíku mal celé imanie. Kopu kartónov a lepeniek, prázdnu ploskačku, odrezky z diétnej salámy, kúsky kuracej pečene pre psíka, ktorý pobehoval okolo neho. Bol pekný, s lesklou srsťou, dobre živený.

Vianočná stužková obchodníkov, kuchárov i čašníkov

Jedna z posledných stužkových pred Vianocami, ktorú spolu zažili študenti dvoch maturitných tried Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Piešťanoch nemala chybu! Hoci to spočiatku ani nevyzeralo, že nejaká väčšia slávnosť sa uskutoční, budúci  kuchári, obchodníci a podnikatelia i čašníci a servírky dokázali, že hoci sa možno niektorí počas štyroch rokov ani bližšie nepoznali,  vytvorili finálny produkt, z ktorého mäkli srdcia rodičov i profesorov, nežneli oči priateliek. Zapaľovali sa sviece, lýtka aj zreničky. Stužková štvrtej áčky a béčky bola milá, srdečná, mala glanc, gacióznosť, nonšalantnosť i záverečné dramatické vyvrcholenie.

Darcom v Krakovanoch varili guláš, spievali koledy

Už po štrnásty krát sa do Krakovian zišli bezpríspevkoví darcovia krvi, aby odovzdali najvzácnejšiu tekutinu na akcii s názvom Vianočná kvapka krvi. Vo štvrtok 15. decembra stál pred kultúrnym domom v Krakovanoch zaparkovaný automobil Národnej transfúznej jednotky. Vo vnútri kulturáku domáci členovia Slovenského Červeného kríža vítali kolegov z Vrbového, z Drahoviec, z Piešťan a okolitých obcí.  Krv v ten deň darovalo 51 ľudí.

Daniela Piscová: „Klebetenie je iba prenos informácií“

Pred Vianocami vypeká a vyvára dobroty, takže pri sporáku je kuchárkou i cukrárkou. Pri počítači autorkou scenárov aj dramaturgičkou. V umeleckej škole učiteľkou, v Múzeu za Krakovskú bránu etnografičkou i reštaurátorkou, na pódiu ľudovou rozprávačkou i manažérkou čipkárskeho festivalu. Volajú ju Ozefa. V občianskom preukaze má už viac ako tridsať rokov napísané: Daniela Piscová. Býva v Krakovanoch a hoci jej život je plný smiechu, radosti a uskutočnených prianí, Pán Boh ju nenechal iba vytešovať sa zo života. Boli roky, ktoré preplakala.

Itcho Pčelár: Človek sa ťažko zbavuje nálepky superstar

Muzikant Štefan „Itcho“ Pčelár po speváckej súťaži neváhal a spolu s kapelou sa začal venovať vlastnej hudobnej tvorbe. V súčasnosti žije v Krakovanoch a minimálne raz do roka sa predstavuje publiku v kúpeľnom meste a okolí. V rozhovore pre Piešťanský týždeň prezradil, čím si človek prechádza po skončení televíznej šou, ako bude tráviť nadchádzajúce vianočné sviatky a na čom aktuálne pracuje.

Ostrovčanka Lucia Cíbiková medzi najlepšími cukrármi sveta!

Amatérska cukrárka Lucia Cíbiková z Ostrova bude reprezentovať Slovensko na svetovom finále v pečení a zdobení tort s názvom Cake Designers World Championship 2017 v konkurencii dvadsiatich najlepších cukrárov z piatich kontinentov. Koncom novembra vyhrala na medzinárodnej nominačnej súťaži Cukrársky festival v Jihlave, čím získala vstupenku na finále v talianskom Miláne. Piešťanskému týždňu poskytla exkluzívny rozhovor.

Portugalčanka zo Slniečka ľúbi kapustnicu, kapra však nezje

Barbara Barros z Portugalska pred rokmi našla svoj domov v Piešťanoch. Domáci ju poznajú najmä z koncertných pódií, kde s husľami v rukách žiari ako jediná žena v kapele Slniečko. Energická hudobníčka priniesla do redakcie Piešťanského týždňa pozitívnu energiu a porozprávala nielen o svojej kariére. V rozhovore prezradila, aký je rozdiel medzi Portugalčanmi a Slovákmi, aké vianočné tradície majú ľudia v prímorskej krajine na prelome rokov a vyjadrila sa i k téme odmietania cudzincov.

Kam s deťmi počas prázdnin

Mládeži a deťom sa opäť začína voľno. Predstava dvojtýždňového ničnerobenia im určite vyčarí úsmevy na tvárach, no  väčšine z nich tento výraz dlho nevydrží. Po pár dňoch prichádza staré známe „ja sa nudím“, a preto sme sa rozhodli zhrnúť tipy a námety pre rodičov či starých rodičov, čím vyplniť svojim ratolestiam čas v Piešťanoch a okolí.

Ako trávia sviatky známi športovci z piešťanského regiónu

Vianočné sviatky sú obdobím pokoja, pohody a ďalších krásnych chvíľ, ktoré trávime v kruhu príbuzných. Pre športovcov sú Vianoce o to krajšie, veď po roku plnom zápasov, pretekov, tréningov a náročného cestovania majú konečne niekoľko dní zaslúženého voľna, keď môžu vypnúť od náročného programu, odreagovať sa a načerpať ďalšie sily. O tom, že aj oni sú iba ľudia, ktorí dodržiavajú tradičné zvyky, nás presvedčilo niekoľko športovcov z regiónu.


Metelka najlepším športovcom kraja, ocenili aj ďalších Piešťancov

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) ocenil v utorok 13. decembra najlepších športovcov za rok 2016. Medzi športovcami bolo v Divadle Jána Palárika v Trnave aj niekoľko Piešťancov, pre ktorých bol tento rok výnimočný. Najvyšší honor, najlepší športovec TTSK, získali hneď dvaja športovci – piešťanský paracyklista Jozef Metelka a hendikepovaná strelkyňa Veronika Vadovičová. Najlepším kolektívom kraja boli basketbalistky Piešťanských Čajok.


Babač chce v roku 2017 získať titul svetového šampióna

Piešťanský veslár Lukáš Babač pred koncom roka 2016 absolvoval preteky v Taliansku a Írsku a je v plnej príprave na nadchádzajúcu sezónu. Tento rok bol pre slovenského reprezentanta veľmi úspešný – vybojoval si titul majstra Európy a na svetovom šampionáte získal bronz. V ďalšej sezóne by však rád zabojoval o zlatú medailu z majstrovstiev sveta, ktorá mu chýba do zbierky.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj