V Piešťanskom týždni 30 sa dočítate

  • Spravodajstvo
  • 23. júla 2012, 15:25
  • Autor:red

V aktuálnom vydaní PT prinášajú redaktori opäť ďalšie informácie z Piešťan a regiónu.

Regiónom sa prehnala búrka, akú nezažili ani pamätníci

Takú búrku sprevádzanú silným vetrom, lejakom a ľadovcom Piešťanci, Vrbovčania a obyvatelia okolitých dedín už dávno nezažili. Veterná smršť, ktorá sa regiónom prehnala vo štvrtok 19. júla v popoludňajších hodinách, brala strechy, lámala a vyvracala z koreňov stromy. Následky po nej odstraňovali nielen hasiči, ale i pracovníci Služieb mesta Piešťany. 

V októbri otvoria v Piešťanoch prvú súkromnú "výšku"

Vláda povolila vznik Vysokej školy Goethe Uni Bratislava. Ide o prvú súkromnú vysokú školu za éry ministra školstva Dušana Čaploviča, ktorá dostala zelenú. Jednu z jej fakúlt – Fakultu cestovného ruchu so študijným programom – manažment kúpeľníctva a hoteliérstva otvoria už v októbri tohto roku v bývalej budove Stredného odborného učilišťa vodohospodárskeho na Komenského ulici v Piešťanoch.

Stavbu storočia chcú mať hotovú do októbra

Piešťanskú kolonádu domáci pred pár mesiacmi prekrstili na stavbu storočia. Svoju omladenú tvár začala získavať ešte v roku 2011, no dodávateľ – spoločnosť Eurobuilding ju nedokončili. V súčasnosti radnica ukončila zmluvný vzťah s touto firmou a na rade je výber nového partnera, ktorý rekonštrukciu dokončí. 

Cibulková vyhrala turnaj v Carlsbade

Slovenská tenistka Dominika Cibulková získala druhý singlový titul vo svojej kariére na hlavnej profesionálnej úrovni. V nedeľňajšom finále dvojhry na turnaji WTA Mercury Insurance Open v kalifornskom Carlsbade s dotáciou 740-tisíc dolárov zvíťazila nad Francúzkou Marion Bartoliovou za 96 minút 6:1, 7:5. Dosiahla tak 250. jednotlivý úspech v dvojhre. 

Latiméria podivná – žijúci zázrak evolúcie

V piešťanských kúpeľoch sa predčasom liečil vzácny muž – kanadský ichtyológ československého pôvodu – profesor Eugen Balon (82) z University of Guelph pri Toronte. Je uznávaným znalcom zoo a ekosystému Afriky. V Piešťanoch sa predstavil ako embryológ, skúmal totiž vzácnu rybu latimériu podivnú. Ide o žijúcu pravekú rybu, o ktorej sa predpokladalo, že vyhynula pred miliónmi rokov. E. Balon ju videl v roku 1996 na vlastné oči v hĺbke asi 400 metrov pod morom na Komorských ostrovoch a skoro pritom prišiel o život.

Piešťanka je majsterkou sveta vo wakeskate

Piešťanská rodáčka Zuzana Vráblová (22) je dvojnásobnou majsterkou sveta a trojnásobnou majsterkou Slovenska v jazde na wakeskate. Svoju kariéru začala v Ratnovskej zátoke na vodných lyžiach, no neskôr presedlala na wakeskate. Wakeskating patrí medzi mladé športy, a aj preto sa nám ho Zuzana pokúsila priblížiť.

Ernest Slabý vyrezal Máriu Magdalénu

Dva a pol metra vysoká socha svätej Márie Magdalény z lipového dreva zdobí od nedeľných hodov areál šteruského kostola. Zasvätili ho práve tejto kajajúcej sa hriešnici. Drevenú sochu svätice bez nároku na odmenu z poškodenej asi 240 rokov starej lipy vytesal miestny ľudový rezbár Ernest Slabý. Strom vypílili na konci marca, pretože zospodu odhníval.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 18. marca. Tento deň je Medzinárodným dňom planetárií. Meniny má Eduard.
  • 18.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dobrovoľní hasiči z Pobedima si vynovili kuchyňu. Nové spotrebiče aj linku už naplno užívajú, rekonštrukcia i zariadenie priestoru, kde si…
  • 16.03.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je sobota 16. marca. V tento deň sa v Hronských Kosihoch v roku 1943 narodil a 21.11.2008 v Piešťanoch…
  • 16.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 19. marca. Tento deň je Sviatkom sv. Jozefa. Meniny má Jozef.
  • 19.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 19. marca 2024
Meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav