Viera Dusíková: Diskusia na Facebooku

  • Editoriál / Blogy
  • 12. januára 2016, 13:15
  • Autor:Viera Dusíková

Minulý týždeň som medzi zdieľanými výrokmi facebookových priateľov našla tieto riadky: „Žijeme v dobe, keď krása je anorexiou, láska peniazmi, úprimnosť je faloš a úsmev herecký výkon…“ Na stránke pôvodcu týchto slov sa rozpútala diskusia. Výrok mal viac ako päťtisíc zdieľaní a takmer desaťtisíc ľudí potvrdilo, že sa im slová páčia. Platia všeobecne?

Po prečítaní komentárov som si povedala – ešte stále sú tu ľudia, ktorým záleží na slovách, činoch i dejoch. Aj keď mnohí mladíci hľadajú lásku medzi štíhlymi kráskami, dievčatá lustrujú peňaženky grandov, keď im v baroch platia drink, aj keď na rôznych fórach či jednaniach alebo len na obyčajných pracovných poradách vidno falošné úsmevy a pretvárku, ešte stále sa vieme rozohniť, šplechnúť pravdu do očí, obzrieť sa za pôvabnou bacuľkou a zamilovať sa do mladého muža, zarábajúceho hoci len 380 eur čistého, ale super kamaráta, zábavného a výnimočného niečím iným než výškou svojho tučného konta.

Ale nechcem filozofovať len sama, dovoľujem si použiť myšlienky iných ľudí. Jedni s výrokom súhlasia, druhí oponujú:

– Blbosť! Každý nech hovorí sám za seba! Neklamem, usmievam sa aj smejem zo srdca, faloš neznášam, tak sa aj takým ľuďom vyhýbam! Tu platia tieto porekadlá – vrana k vrane sadá a podľa seba súdim teba! Nech sa zamyslí ten, kto to písal!

– Keď sa pozriete na svoje komentáre, potom do hlavy a nakoniec do srdca, zistíte, že nie svet je skazený, ale niečo hnije v nás. Keď chcete zmeniť svet, začnite od seba.

– Žijeme v dobe, po akej sme túžili. Niečo sme dostali a niečo stratili. Otvoril sa nám svet, kde nič nie je nemožné. Stačí mať peniaze a tých SPRÁVNYCH ľudí po svojom boku. Bohužiaľ, stratili sme to najvzácnejšie – pokoru.

– Pokoru? Skôr rešpekt! Pokorní sme až moc! Ale tam kde netreba!

– Slováci sa boja nepoznaného a nového. Boja sa verejne prejaviť. Sme bojazlivý národ. To s pokorou nemá nič. Pokora je o myslení srdcom.

– Každý človek svojou neúprimnosťou a hereckým výkonom ublíži sebe… ak nie hneď, čas ho dobehne a bežať proti prúdu je únavné. Dnešný svet je plný intríg a zla, ale predsa verím v to malé dobro, pretože existuje, aj keď „šafrankové“.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava