Tomáš Horký: Vznik športových tried dobrým krokom

  • Editoriál / Blogy
  • 27. februára 2017, 20:52
  • Autor:Tomáš Horký

V dnešnom svete a na Slovensku tobôž je celospoločenským problémom športovanie u mládeže. Nehovorím žiadnu novinku, každý čo i len trochu zorientovaný človek to vie tiež. V dobe počítačov, smartfónov a tabletov je čoraz ťažšie prilákať deti k športovaniu a k nejakým aktivitám.

Preto veľmi kvitujem iniciatívu futbalistov PFK Piešťany, basketbalového klubu BKM Piešťany a florbalového FBC Páv Piešťany o obnovenie športových tried na Základnej škole na Holubyho ulici. V minulosti bolo niečo podobné bežnou záležitosťou, teraz bojujú o to, aby sa niečo podobné obnovilo. Pevne verím, že to mestským zastupiteľstvom prejde bez problémov. Vo vyspelých krajinách je úplne bežné, že sa dá skĺbiť športovanie so štúdiom. Pri rozumnom nastavení tréningového procesu a študijných povinností to je len na prospech veci. Sám som bol členom športovej hokejovo-basketbalovej triedy na ZŠ Brezová a na tieto roky rád spomínam. Boli sme veľmi dobrá partia a z týchto čias mi zostalo kopec kamarátov a viacerí sa športu venujú dodnes, či už na profesionálnej, alebo amatérskej úrovni. Podstatné je, že im to dalo základy, ktoré sa v nich držia doteraz.

Keďže sa aktuálne športové triedy týkajú troch kolektívnych športov, je podstatné, aby v kolektíve všetci ťahali za jeden povraz. Myslím si, že keď deti budú okrem spoločných tréningov tráviť svoj čas aj v škole, je to podstatné pre vytvorenie dobrého kolektívu. Podľa môjho názoru je pre celkový rozvoj športu na Slovensku nesmierne dôležité, aby bolo aj takýmto spôsobom prepojené športovanie so štúdiom.

Už viackrát som sa stretol so správami, ako v súčasnosti prebieha (či skôr neprebieha) telesná výchova na školách. Množstvo detí prinesie papier od lekára, že je oslobodené od tohto predmetu, hoci mu nič nie je, len je lenivé. Učitelia potom nemajú chuť pracovať s tými, ktorí by si radi zacvičili, a nemá to žiadnu systematiku. Práve na telesnej výchove v škole by však mali deti dostať všeobecné pohybové základy, ktoré potom môžu rozvíjať v iných športových aktivitách. Nepamätám si, že by bol niekto oslobodený od chémie, fyziky či hudobnej výchovy. V čom je teda telesná výchova iná?

Potom sa môžeme všetci zamýšľať, prečo deti nechcú športovať a členská základňa v jednotlivých športoch má menšie a menšie čísla. Treba preto podporovať každú zmysluplnú aktivitu v prospech športu.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín