Tomáš Horký: Veľká noc a kolektívne športy

  • Editoriál / Blogy
  • 18. apríla 2017, 12:09
  • Autor:Tomáš Horký

Počas veľkonočných sviatkov nebola o šport v Piešťanoch núdza a nebude ani v nasledujúcich dňoch. Tí, ktorí si chceli spríjemniť štvordenné voľno z práce, rozhodne mali na výber.

Veľkú pozornosť treba upriamiť na majstrovstvá Európy v ragby chlapcov do 18 rokov. Teda ani by som ich nenazval chlapcami, pretože, čo som mal možnosť vidieť, sú to chlapi ako hora. Práve v Piešťanoch totiž v nedeľu odštartoval európsky šampionát konferencie 2 za účasti ôsmich tímov. Osobne som ragby pozeral len okrajovo, ale zápasy majstrovstiev sveta mužov si nikdy nenechám ujsť. Preto je veľmi zaujímavé sledovať chlapcov z Európy priamo v našom meste. Veľmi sa mi páči, ako sú ragbisti športu oddaní a hrdí, že reprezentujú svoju krajinu v tomto tvrdom, no veľmi džentlmenskom a férovom športe. Sympatické je stretať celé skupinky tímov v meste, ako idú pokope oblečení do národných farieb. Tímový duch je pri kolektívnom športe základ a práve z ragbistov si všetci môžu brať príklad.

Pred niekoľkými rokmi sa na Slovensku venoval ragby len málokto a bolo na okraji záujmu. V priebehu pár rokov sa spravil obrovský kus práce a prináša to prvé ovocie. Kvitujem, že práve Piešťany sa aj vďaka miestnemu Rugby Union Clubu stávajú jednou z „bášt“ slovenského ragby a niekoľkokrát do týždňa vidím, ako sa mu venujú chlapci, dokonca aj dievčatá rôznych vekových kategórií.

Okrem ragby si mohli počas uplynulých dní prísť na svoje najmä basketbaloví fanúšikovia. V prvom rade kvôli Čajkám, ktoré síce v nedeľu prehrali druhý zápas finálovej série s Good Angels Košice, ale nátresk v Diplomat aréne bol obdivuhodný. Chýbala tomu len víťazná čerešnička na torte.

Okrem Čajok sa prvýkrát v piešťanskej basketbalovej hale predstavili aj basketbalisti. Na veľkonočnom turnaji reprezentácií chlapcov do 18 rokov, ktorý bol generálkou pred letnými majstrovstvami Európy tejto kategórie (uskutočnia sa v Piešťanoch a Bratislave), sa predstavili talenty zo Španielska, Ukrajiny, Česka a, samozrejme, Slovenska. Škoda len, že si organizátori nedali viac záležať na propagácii podujatia. Málo ľudí o ňom vedelo a isto by si radi prišli pozrieť dobrý mládežnícky basketbal. Dúfam, že sa to v podobnom duchu nebude niesť aj pri európskom šampionáte, pretože to bude akcia, ktorá si rozhodne zaslúži mimoriadnu pozornosť. Minimálne takú ako hokejové majstrovstvá sveta do 18 rokov, ktoré sa aktuálne konajú v Poprade a Spišskej Novej Vsi. Zdajú sa byť výborne zorganizované a aj zaplnené hľadiská o tom svedčia.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín