Smelo vpred!

  • Editoriál / Blogy
  • 10. januára 2018, 10:48
  • Autor:Gabriel Kopúnek

Na prahu nového roka zvyčajne bilancujeme ten predchádzajúci. Výsledky hodnotenia pozitív a negatív sa zväčša snažíme pretransformovať do novoročných predsavzatí, pričom si vždy želáme len tie najlepšie veci.

Život sa však s človekom nemazná a prináša mu nejedno prekvapenie, o ktorom ani nesníval alebo by ho radšej ani nechcel vidieť. Utiecť im sa však nedá, ony prídu a odídu. Je len na vás, ako sa s nimi popasujete. Aj preto si spoločne zaželajme hlavne veľa zdravia a síl na zdolávanie prekážok, ktoré nám tento rok prinesie.
Uplynulý rok sme bilancovali aj my v redakcii a poohliadli sme sa za udalosťami, ktoré „hýbali“ životmi Piešťancov a obyvateľov regiónu. Pravdupovediac, niektoré boli smutné, iné veselé, boli však aj také, ktoré by sme pokojne mohli nazvať silná káva. Tie sa viac-menej spájali s dianím na piešťanskej radnici a s ľuďmi, ktorým by malo blaho obyvateľov mesta ležať na srdci.
Nepredbiehajme však, ešte sme len na začiatku roka 2018, ktorý je okrem iného výnimočný tým, že si v jeho závere budeme voliť do samospráv nových zástupcov občanov. Takže sa všetkým zainteresovaným budeme pozorne pozerať na zúbky, aby tie ich predvolebné úsmevy na plagátoch neboli špinavé.
Rok 2018 je tiež rokom viacerých výnimočných okrúhlych jubileí, ktoré mali vplyv na dianie vo svete, Európe, na Slovensku i v regióne. Už 1. januára sme oslavovali 25. výročie vzniku Slovenskej republiky, no pred nami je ešte množstvo udalostí, ktoré si zaslúžia povšimnutie, hoci ich každý slávi po svojom.
Tak napríklad pred 100 rokmi sa skončila prvá svetová vojna a vznikla prvá Československá republika. Pred 80 rokmi vyvrcholilo dvadsaťročné úsilie najsilnejšej slovenskej politickej reprezentácie o autonómiu Slovenska, čo, paradoxne, Hitlerovi umožnilo bez boja dobyť ČSR a Slovákom „daroval“ vlastný štát. Smutným výročím našich dejín je nepochybne aj August 1968 a okupácia Československa vojskami Varšavskej zmluvy. A zabudnúť by sme nemali ani na Sviečkovú manifestáciu z roku 1988, ktorá mnohým Slovákom otvorila oči a ukázala, aký dokáže byť totalitný režim.
Udalostí bolo naozaj neúrekom a my vám ich postupne priblížime, spoločne s tými aktuálnymi, na stránkach našich novín. Stojíme si totiž za tým, že človek by mal poznať svoju minulosť, aby sa z nej poučil v budúcnosti. A o tom je aj to novoročné bilancovanie. Takže vám želáme úspešné vykročenie do roka 2018 a bez prešľapov!

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel