Politická kultúra

  • Editoriál / Blogy
  • 13. marca 2018, 18:17
  • Autor:Gabo Kopúnek

Na Slovensku sa nenosí a ani na zahraničie sa až tak veľmi odvolávať nedá. Ak nenastane vnútorné rozhodnutie politika odísť, zvyčajne sa očakáva, že politickú zodpovednosť voči hriešnikovi vyvodí niekto iný.

Aj Robert Kaliňák či Tibor Gašpar už mali vo svojich funkciách dávno skončiť, pretože sa v minulosti udiali závažnejšie vraždy, kde očividne polícia pochybila. Odísť so cťou sa im nechcelo, a tak teraz po zastrelení novinára sa vplyvom vývoja okolností zohralo divadielko, že Kaliňák odchádza z vlastného presvedčenia.
Na to mu ale žiadny súdny človek nenaletí. Koalícii ide o prežitie, a tak sa rúbe hnilý les a začínajú lietať triesky. Kde sa to zastaví, ukáže až čas, no na predčasné voľby je predčasné sa tešiť. Najskôr sa musí nájsť 90 „spravodlivých“, ktorí sa dobrovoľne vzdajú trojtisícového platu, aký ešte môžu poberať dva roky.
Vidina týchto peňazí je silnejšia ako sebareflexia a sebaúcta tých, ktorí sa nejako previnili voči stanoveným pravidlám. A tak vyčkajú, kým búrka neprehrmí, a opäť pôjdu bez zábran kandidovať. A keďže neexistuje politická kultúra u politických špičiek, nemožno ju očakávať ani u komunálnych politikov. Prípadov, keď odstúpili z funkcie čestne, je ako šafranu.
Neverím, že sa k nim pridá aj starosta Ružindola Vladimír Púčik, ktorý je zároveň predsedom regionálneho ZMO Jaslovské Bohunice a podpredseda predstavenstva
TAVOS-u. V piatok nafúkal za volantom dve promile a v superrýchlom konaní ho aj odsúdili z príslušného trestného činu. Keďže sa odvolal, čaká sa na riadny súd, ktorý je iba naťahovaním času, aby vydržal čo najdlhšie pri korytách. S vierou, že volič zabudne alebo odpustí. Je to viac slovenské ako politická kultúra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav