Peniaze nás všetkých

  • Editoriál / Blogy
  • 28. novembra 2017, 11:46
  • Autor:Gabo Kopúnek

Ako je pre vládu rozpočet „zákonom roka“, podobne k jeho zostavovaniu pristupujú aj jednotlivé samosprávy. Sú však oproti štátu v nevýhode, pretože ich výsledok plánovania nesmie byť mínusový. Rozpočet obcí, miest či krajov môže byť len vyrovnaný alebo prebytkový. Odložiť si na horšie časy či ukladať peniaze bokom na veľkú investičnú výstavbu však dokážu len také samosprávy, ktoré sa k verejným financiám správajú zodpovedne.

Problém vzniká vtedy, ak po dlhých rokoch v čele samosprávy nastane výmena. Zabúda sa na kontinuitu, dôležitejšie je základné pravidlo politiky získať a udržať si moc čo najdlhšie. Za každú cenu. Najlepšie to ide vtedy, keď je z čoho rozdávať. Nie z vlastného, iba zo spoločného štátneho či obecného. Teda z peňazí všetkých. Raz sú to Ficove sociálne balíčky, inokedy multifunkčné ihriská či hasičská technika pre vyvolených. Nespokojní si síce zašomrú, ale to je väčšinou všetko. Až pridlho nás vychovávali k nerovnovážnej solidarite.
Podobne je to aj na komunálnej úrovni. Stačí sa pozrieť do krajského mesta. Trnavskému hipsterovi závidí takmer celé Slovensko a mnohí ho dávajú iným za príklad, ako buduje a opravuje vo veľkom. Ve ď má z čoho a vôbec to nesúvisí s veľkosťou mesta. Predošlá garnitúra mu totiž v rezervnom fonde nechala milióny eur, ktoré on dokázal minúť za tri roky a ešte aj zobrať niekoľkomiliónové úvery z bánk. Šikulka, ľudia mu to žerú. Veď žijeme len raz… čo nás po tom, čo bude potom. A tak s najväčšou pravdepodobnosťou, ak nevybuchne atómka, nebude silné zemetrasenie či sa nerozvodní Trnávka, zvolia hipstera za primátora i o rok.
V Piešťanoch sa pred tromi rokmi tiež menilo vedenie mesta. Aj súčasný primátor pred voľbami mnoho nasľuboval. Ako mnohí iní v jeho pozícii. Na rozdiel od iných však plnenie týchto sľubov akosi viazne. Netvrdím to ja, som cezpoľný a posúdiť to až tak nedokážem. Omieľajú to neustále tí, ktorí už roky dostávajú dôveru od obyvateľov kúpeľného mesta a hája ich záujmy a potreby ako ich volení zástupcovia.
Zároveň upozorňujú na to, že nie všetko, čo chce radnica zrealizovať z rozpočtu na budúci, predvolebný rok, sa dá aj bezbolestne uskutočniť. Obávajú sa najmä toho, že na megalomanské plány si bude musieť mesto zobrať úver, čím sa zvýši jeho zadlženosť na nebezpečnú hranicu, pri ktorej Piešťanom hrozí nútená správa štátom.
Ťažko povedať, či to súčasného primátora trápi, keďže si to prinajlepšom vyžerie jeho nástupca, prinajhoršom sa s tým ako chlap bude musieť popasovať sám. Závisí to od ľudí, ktorí mu mestské financie zverili do rúk, či mu dajú opäť dôveru. A tá je pre politika oveľa dôležitejšia ako nesplnené prehnané sľuby, pri ktorých padali aj silné chlapské slová.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel