O tom je život

  • Editoriál / Blogy
  • 21. novembra 2017, 13:21
  • Autor:Viera Dusíková

S prvými správami o snehu sa vždy hlboko zamyslím, čo potrebujem, aby som mohla aj naďalej bezpečne jazdiť autom. Treba ho prezuť! Čo ak pôjdem na Havran, veď sa došmýkam až k Čertovej peci. Auto treba prezuť! A pretože som iba žena – a roztržitejšia ako Rudolf Hrušínský, keď sa pri šoférovaní kochá prírodou – nič mi nehovorí pohľad na pneumatiky. Viem rozpoznať iba čisté, zamazané od blata alebo defekt.

A tak som v pondelok ráno vydurila ešte spiaceho syna do pivnice, aby vyvliekol zimné gumy, a zamierim rovno do servisu. Dám si vymeniť aj olej a zamazať škrabance po cúvaní v Auparku.
„Máš ich na dvore, vyber si tie správne,“ kričal môj najmenší a utekal do školy. Vyjdem na dvor a idem si oči vyočiť. Namiesto štyroch vidím ich tam o stenu opretých šesť. Ktoré sú tie správne? Prizerám, porovnávam, zdajú sa mi byť všetky rovnaké. Ale nie sú. Konečne nájdem štyri navlas rovnaké.
Už minulý rok ma v servise poučili, že na zimných pneumatikách má byť okrem nápisov a číslic nakreslená aj snehová vločka. Ako pátram, tak pátram, vločky nikde. Asi ju tam zabudli vytlačiť. Nakladám gumy do auta a trielim do servisu.
A ako tak diktujem pánovi servisákovi svoj zoznam požiadaviek, zháčim sa. Naložila som do auta zimné či letné? Slniečko na nich nebolo… „Dajte mi, prosím, kľúč od vášho vozidla, idem to skontrolovať,“ povedal servisák a uškrnul sa popod fúzy. Došiel k autu, pokontroloval šrámy na dverách aj blatníku, pozrel na kolesá… „Milá pani, vy ste ale prípad! Chcete naozaj prezuť pneumatiky? Ak áno, potom iba za letné, lebo jazdíte na zimných,“ krútil hlavou a smial sa naoko prísny pán.
No čo už. Takže syna som durila z postele zbytočne. Moje milované autíčko, čuduj sa svete, putovalo po piešťanskom regióne celé leto vo vločkových papučkách. „Aspoň ušetrím za prezúvanie,“ pomyslela som si.
A potom mi to došlo – tá šťastná myšlienka ako z Petra Pana! Bolo to takto: na jar sa nám do pivnice nasťahovala drozdica a zniesla tam štyri vajíčka. Letné pneumatiky spali svoj zimný sen rovno pod uvitým hniezdom. No povedzte, vyrušovali by ste drozda čierneho pri hniezdení? Čo keby vajíčka ochladli? Vďaka tomu sa vyliahli krásne životaschopné tvory.
Mám svoje zásady! Priority. A som na ne hrdá – aj keď je to niekedy do popuku. Vločky – aj pneumatiky – aj trapas v servise. Ale veď o tom je život. Nie?
Dnes je mojou prioritou editoriál. Mal byť o predvianočnom zhone, meganákupoch a zabúdaní na to podstatné – na život, oddych, chvíle s rodinou. A tiež o čítaní a premýšľaní. Pohodlne sa usaďte, uvarte si kafíčko: tieto noviny sme písali pre vás. Mimochodom, máte už prezuté auto?

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav