Nie sme bulvár

  • Editoriál / Blogy
  • 28. augusta 2017, 09:45
  • Autor:Gabo Kopúnek

Vôbec ma nezaujíma, či má primátor Miloš Tamajka frajerku, či má deravé ponožky a ako často si mení spodnú bielizeň. V podstate mi je to jedno, je to jeho osobná vec. Po druhé, nie sme bulvár, ale seriózne spravodajské noviny.

Čo však budeme robiť neustále, je prepieranie špinavej bielizne tohto mesta a nezastaví nás ani stupídny nápad neposkytovať informácie Piešťanskému týždňu. Aby boli čitatelia v obraze, bežne zaužívanou formou sme od hovorkyne mesta Evy Bereczovej pýtali informácie ohľadom matriky, o voľných miestach v škôlkach i k aktuálnej téme prenájmu tepelného hospodárstva. Namiesto údajov či vyjadrení sme dostali od hovorkyne mailom text: Vzhľadom na neustále šírenie zavádzajúcich, manipulujúcich a klamlivých informácií Piešťanským týždňom nebudeme už pre toto periodikum odpovedať na otázky.
Primátor mesta sa zrejme cíti byť silný ako premiér Fico. Aj ten pred dvomi rokmi rozhodol a aj všetkými ministerstvám prikázal, že s určitými médiami komunikovať nebudú. Tiež sa mu nepáčilo, čo píšu a s vydavateľmi sa začal aj súdiť. Pravdupovediac, v niektorých veciach som mu dal za pravdu, no ignorovanie médií som neschvaľoval. To politik nerobí, zatína sa iba malé decko!
Napokon aj Fico dospel a dospel k záveru, že s médiami sa neoplatí bojovať. Keby bol múdrejší, poučí sa z Mečiara. Možno i primátor Tamajka by sa mal poučiť, že týmto nariadením porušuje slobodu tlače a na otázky vo verejnom záujme musí mesto ako inštitúcia, ktorej je štatutárom, odpovedať. Z ješitnosti to môže robiť cez infozákon, keď sa chce hrať na Fica, môže na sociálnej sieti na naše otázky odpovedať nahratým videom, ak sa bojí, že by sme jeho odpovede zmanipulovali. O to ale nemáme záujem.
Keďže však mesto nedokáže po svojej línii dostatočne informovať obyvateľov, sme pre nich jediným zdrojom informácií na papieri. Ak je primátor presvedčený, že zavádzame, klameme či manipulujeme, má viacero možností na ochranu inštitúcie, ktorej je štatutárom i seba. Napríklad stačí zaslať stanovisko k spornej informácii a požiadať o jeho zverejnenie. Zo zákona má na to právo, rovnako ako novinárom zaručuje Ústava SR prístup k informáciám.
My nepotrebujeme viesť vojnu s primátorom a ani ja osobne si nemyslím, že by k tomu došlo. Už raz tu totiž bol pokus zo strany mesta vydať embargo na informácie, ale volení zástupcovia obyvateľov Piešťan primäli jeho hlavu zrušiť takýto nezmysel.
Zrejme sme témami okolo bytového podniku prihlboko pichli do osieho hniezda. My sme ale novinári, strážni psi demokracie, takže takéto bodanie prežijeme. Politika, najmä regionálneho, však maslo na hlave zväčša popraví a utajovanie skutočností ho pred voličmi neochráni.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel