Neprispôsobiví

  • Editoriál / Blogy
  • 7. mája 2018, 07:36
  • Autor:Gabo Kopúnek

Turisti chodia po Piešťanoch peši, cezpoľní na aute a Piešťanci na bicykli. Už niekoľkokrát som počul túto formulku, ktorej účelom je hlavne dištancovať sa od tých druhých.

Neviem, koľko je na tom pravdy, ale napokon mi to pomôže pri písaní tohto postrehu, ktorý mne ako pešiemu lezie na nervy nielen v kúpeľnom meste.
Ak niekoho nazývame neprispôsobivý, tak zvyčajne preto, lebo nedokáže alebo nemieni rešpektovať dané pravidlá i zákony spoločnosti, v ktorej žije. A tak najčastejšie takto titulujeme bezdomovcov či rómsku minoritu.
Podľa danej „terminológie“ sú teda neprispôsobiví aj mnohí cyklisti, ktorí nielenže porušujú dopravné predpisy, ale ignorujú a doslovne terorizujú chodcov na chodníkoch či v miestach, kde by mali z bicykla zoskočiť a kráčať popri ňom. Asi by som chcel od týchto indivíduí priveľa, no bol by som rád, keby sa ešte predtým, než sadnú na „oceľového somára“, zamysleli a na ulici nesprávali ako osly. Na Teplickej ulici pod oknami našej redakcie je to na každodennom poriadku, rovnako na zákaz bicyklovania kašlú aj na pešej zóne. A to zvieracou tvrdohlavosťou oslom prisúdenou.
Ak sa niekomu tieto slová zdajú byť prisilnou kávou, rovnako to vnímam aj ja, keď sa prechádzam Piešťanmi či Trnavou a vidím, aké kolízie cyklisti na miestach určených pre peších vytvárajú. Dávam im za pravdu, že sa necítia na ceste bezpečne, ale musí sa nebezpečne cítiť na chodníku chodec?
Pritom by stačilo byť k tým druhým, zraniteľnejším, tolerantný a, hlavne, dodržiavať predpisy, ktoré sa týkajú všetkých účastníkov premávky na komunikáciách. Potom sa budem v Piešťanoch cítiť naozaj ako vo vyspelom európskom meste.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín