Najlepší spoločník

  • Editoriál / Blogy
  • 24. apríla 2018, 07:36
  • Autor:Gabo Kopúnek

Ak je pes najlepším priateľom človeka, tak kniha je jeho najlepším spoločníkom. Platí to aj v súčasnosti, keďže vďaka technológiám dokážeme svoju obľúbenú knižnicu nosiť všade so sebou. V kufroch pritom veľa miesta nezaberá, jedine tak v pamäti mobilov či tabletov.

Akej forme knihy dávate prednosť vy? Popravde, mám radšej klasiku, čítaniu v mobile som ešte neprišiel na chuť. Možno aj preto, že spomínané technológie mi neučarovali natoľko, aby som sa zbavil krásnych pocitov z detstva cítiť papier medzi prstami pri listovaní stránok.
Kniha nás sprevádza celým životom. Od leporela cez rozprávky a dobrodružné romány, učebnice či skriptá až po dospelácku beletriu, ktorou si krátime voľné chvíle určené len pre nás samých.
Vďaka knihe spoznávame a objavujeme nové veci, krajiny, ľudí i udalosti, reálne aj vymyslené. V útlom veku nám pri tom pomáhajú rodičia a postupne túto zavedenú tradíciu prenášame na svoje deti či vnúčatá.
Čítanie kníh nám nielen otvára nové obzory, ale tiež vylepšuje verbálnu komunikáciu a obohacuje slovnú zásobu. Mnohí dnes túto dôležitú funkciu potierajú tvrdením, že čítanie je prežitok, veď všetko podstatné je na webe. A čo nebolo sfilmované, nestojí za povšimnutie.
Áno, mnohokrát mi „zadok“ zachránilo sledovanie filmu v televízii, keď som mal na hodinách literatúry hovoriť o obsahu povinného čítania. Lenže kniha mi dala oveľa viac, čo som zistil až pri písaní beletrie či novinových článkov. Vďaka nej viem vec či udalosť pomenovať viacerými výrazmi a zbytočne sa neopakujem. To je nedostatok mnohých autorov textov, to je výsledok pohŕdania čítaním.
A prečo o tom píšem. V pondelok bol Svetový deň knihy. Ak ste náhodou zabudli, vzdať hold knihe môžete hocikedy. Stačí len po nej siahnuť.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava