Máj, lásky čas

  • Editoriál / Blogy
  • 30. apríla 2018, 07:25
  • Autor:Gabo Kopúnek

Najkrajší mesiac roka klope na dvere. Ako aj ostatné je opradený tajomstvami a spája sa s mnohými ľudovými zvykmi či pranostikami, no i tak má v sebe oproti zvyšným najväčšie čaro. Alebo kúzlo?

Zaiste to vychádza z prírody, keďže v máji zväčša rozkvitli všetky pôvodné rastliny i dreviny, teplé lúče poprebúdzali živočíchy a ľuďom sa začali „zapaľovať lýtka“. Na svet prichádzali májové mačiatka, ktoré vraj najlepšie lovili myši, aj divá zver začala na svet privádzať potomstvo. A takto by sme mohli máj ospevovať donekonečna.
Máj je predovšetkým chápaný ako mesiac lásky. Pre mňa je ale výnimočný pre opojnú vôňu orgovánu. Kvitol nám všetkými farbami v záhrade, nabielo svieti aj pod našimi oknami. Vždy si pri pohľade na tento zakvitnutý ker spomeniem na otca, ktorý jeho odolnosť veľmi obdivoval.
Tento rok sa však akosi príroda poponáhľala a orgován už kvitne oveľa skôr. Aj sakury pred piešťanským gymnáziom už zhodili ružové lupene na chodník. Čo sa nemení, sú dva významné dni, vďaka ktorým si užijeme pracovné voľno. Prvomájový sviatok je už zajtra a môžeme ho tráviť podľa vlastného vkusu. Nemali by sme však pritom zabudnúť aspoň pobozkať svoju partnerku či partnera pod rozkvitnutou čerešňou, aby bola láska spečatená.
Tí schopnejší chlapci by pre svoju lásku mohli spraviť aj niečo navyše. Napríklad jej počas dnešnej noci pod oknami postaviť máj. Ako na to vás môže inšpirovať článok v našich novinách.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava